/Geniálny nápad – vodné koleso ako práčka s nulovou spotrebou
waterwheel-pracka-spotreba-vody-nulova-ekologicka-obnovitene-zdroje-ecorpodukt-2

Geniálny nápad – vodné koleso ako práčka s nulovou spotrebou

Tím čínskych dizajnérov vytvoril geniálnu práčku, ktorá vyzerá ako vodné koleso, pretože to aj je vodné koleso. Kombinuje mechanizmus tradičného práčkového bubna a techniky používanej už v starovekej Číne. Práčka Waterwheel je lacná, ekologická,  má nulovú spotrebu vody z umelých zdrojov, nulovú spotrebu elektriny a tým aj nulové emisie CO2, využíva obnoviteľný zdroj, teda je priateľská k životnému prostrediu.

Práčka s nulovou spotrebou elektriny a vody s pohonom z obnoviteľného zdroja.

Práčka je vlastne vodné koleso, ktoré poháňa prirodzený tok rieky. Vodné kolesá rovnako ako v Číne, tak aj v západnom svete sú známe už stáročia na pohon mlynov, poľnohospodárke činnosti aj remeselné potreby. Konštruktéri urobili technologický krok späť a vytvorili udržateľnú alternatívu k moderným technológiám v domácnosti.

waterwheel-pracka-spotreba-vody-nulova-ekologicka-obnovitene-zdroje-ecorpodukt-2

Obvod práčky Waterwheel je vybavený klasickými lopatkami, kovová časť zas funguje na rovnakom princípe ako bubon práčky. Priestor je rozdelený do troch kabín, teda ju môžu využívať až tri rodiny súčasne. Projekt získal ocenenie za dizajn v Red Dot Awards za rok 2013.

setrenie-vody-usporny-perlator-sprchova-hlavica-01
Vďaka predaju eko-výrobkov v našom Eshope vám môžeme prinášať tieto zaujímavé články.

Zdroj: http://inhabitat.com/zero-carbon-waterwheel-washing-machine-is-completely-powered-by-flowing-water/

Article by Lidija Grozdanic

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.