/Raketové kachle na drevo vykurujú superlacno a vyjdú vás len pár eur
raketové kachle

Raketové kachle na drevo vykurujú superlacno a vyjdú vás len pár eur

V raketových kachliach to pekne hučí, majú totiž vnútorný komín. Horia tak stále naplno a teplo z nich neuniká komínom von, ale akumuluje sa v hlinenej lavici. A to až na niekoľko dní. Postaviť si ich môžete sami a lacno. Slovenské normy ich však zatiaľ nechcú spoznať.

Ako dosiahnuť čo najefektívnejšieho spaľovanie dreva, aby sme ho neztopili toľko? Ako zamedziť unikaniu tepla nadarmo komínom? Ako teplo namiesto toho účinne využiť na ohriatie, či  varenie? V priereze majú raketové kachle tvar písmena „J“. „Drevo sa do nich prikladá nastojato do krátkej vertikálnej komory,“ opisuje ich staviteľ a kachliar Radek od Mirotíc


Efektívne využitie tepla na kúrenie, ohrev vody  aj varenie

Plamene z horiaceho dreva potom šľahajú nie nahor, ale vodorovne horizontálne spaľovacou komorou, odkiaľ teplo stúpa ďalej vnútorným vertikálnym komínom. V ňom si vďaka izolácii udržujú plyny stále vysokú teplotu a aj krátky komín tak vytvára silný ťah. „Nepotrebujú vonkajší komín bezprostredne za spaľovacou komorou,“ zhŕňa dôvod zvláštne konštrukcie Radek.

Vďaka tomu neuniká teplo s horúcimi plynmi hneď komínom von z budovy, ako je to u bežných kachlí. Naopak, horúce plyny sú okolo vnútorného komína, anglicky označovaného výstižnejšie heat riser čiže stupáky horúčavy, tlačené späť dole a ďalej rúrkami do akumulačnej hmoty, ktorej odovzdajú takmer všetko svoje teplo, než vyjdú ochladené klasickým externým komínom von.


Raketové kachle na drevo vykurujú superlacno a vyjdú vás len na pár eur.


Za chvíľku je teplo. A na dlho

„Hlinená lavica dokáže aj tri dni temperovať miestnosť,“ Radek nemusí ráno vstávať do vymrznutej miestnosti. Aj v zime mu stačí, keď zakúri až okolo obeda, v neskorej  jeseni a skoro na jar kúri vraj len dve hodiny denne.

Do lavice inštaloval Radek aj medené rúrky s vodou, a tak si pri kúrení zároveň ohrieva vodu na kúpanie. „V zime si stiahnem bojler na tridsať stupňov a lavice mi to vyhreje na päťdesiat,“ opisuje. Priznáva, že na sprchu to stačí, ale na vaňu je to tak tak. Raketová kachle majú nielen dlhý dolet, ale aj rýchly štart. „Bežné akumulačné kachle majú meškanie, od kedy sa rozohrejú. Tu je sud, ktorý dodáva okamžité radiačné teplo.“

Práve v kovovom sude je uzavretý vnútorný komín a horúce plyny tadiaľ prúdia do akumulačnej hmoty, a až tu sa začnú ochladzovať. Sud dostáva teda najviac tepla a práve na ňom je aj ideálne miesto na varenie.

raketové kachle

Raketové kachle na drevo vykurujú superlacno a vyjdú vás len na pár eur.

Lacno a originálne

Tridsať šamotiek vás výjde tak na 40 eur. vnútorný komín vyrobíte z najlacnejších kachľových rúrok. Okolo stačí pletivo, perlit a íl. Vonkajší obal – sud – dostanete za 5 eur vo výkupe železa. Finálnu podobu kachliam dodáte sami, záleží len na vašej fantázii. Okolie sudu môžete vymodelovať do ľubovoľného tvaru. Netreba to však preháňať, aby jadro nestratilo svoju schopnosť sálať okamžité teplo.  Drevo v sude stojí vertikálne a klesá gravitáciou. Občas treba priložiť tenie kusy. Niektorí stavitelia experimentujú s presklenou spaľovacou komorou.

Raketové kachle na drevo vykurujú superlacno a vyjdú vás len na pár eur. 

Na vlastné triko

Prečo tento raketový zázrak nestojí v každom druhom dome? Tieto kachle zatiaľ oficiálne schválili len v Oregone, v USA. Vyhlásili ich za najmenej samovražedné kachle, aké kedy videli. Teplo vnútri dosahuje až 1000 stupňov a tak nevzniká jedovatý oxid uhoľnatý.

Staviteľ Radek verí, že kachle sa dajú postaviť tak, aby uspokojili aj české normy.

Zdroj: www.permies.com

cta šetrene tepla

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.