/Urob si sám: Výkonný solárny kolektor z hliníkových plechoviek za pár euro
solarny-kolektor-energia-vykurovanie-obnovitelne-zdroje-ohrev-

Urob si sám: Výkonný solárny kolektor z hliníkových plechoviek za pár euro

Solárne vykurovanie je pomerne zložité. Vzduch sa zahrieva pomalšie, než voda, ktorú máme radi hlavne v horúcej sprche, kde ňou musíme šetriť. A v prechodnom období slnko náš domov nezohrieva dostatočne. Tiež siahame po priestorovom ohrievači, obvykle elektrickom.


Zbierajte plechovky z piva, či coly.
Hodia sa.

Na internete nájdete veľa domácich pokusov o stavbu solárneho kolektoru.

Viac, či menej úspešné, či estetické, spoločné majú jedno.

Mnoho plechoviek a čierna farba v spreji. Tak ak vám po grilovačke s priateľmi ostala hromada plechoviek, postite sa do práce.


Účinné vykurovanie pomocou ventilácie a slnka

Trocha fyziky na začiatok. Každý kolektor sa skladá z absorpčnej plochy. Pospájané plechovky vytvárajú prostredie, v ktorom sa prúdiaci vzduch ohrieva. Prirodzené prúdenie môžete posilniť ventiláciou.

Malý ventilátor môžete oslobodiť od elektrického vedenia tak, že použijete cenovo dostupnú solárnu ventiláciu. Bedňa s absorpčnými telesami (plechovkami) je vždy uzavretá plexisklom, čím dosiahneme skleníkový efekt. Energia sa bude vnútri prudko kumulovať a až za pár minút môže prekročiť aj bod varu vody.

Ako farbivo môžete použiť akúkoľvek matnú tmavú farbu, no skôr odporúčame špeciálnu farbu určenú na tento účel, ktorá je odolná a má požadované vlastnosti. Nebýva oveľa drahšia, ako bežná. Nezabudnite plechovky pospájať tesne, silikónom.

Šetrný k prírode.

Box dobre utesnite, ale nezabudnite použiť ochranné siete na otvoroch vstupu a výstupu prúdiaceho vzduchu. Teplo priťahuje mnoho druhov hmyzu a ten by sa v zariadení rýchlo upiekol.

Otvory by mali byť dostatočne veľké, aby zabezpečili prúdenie vzduchu. Efekt ohrevu sa dosiahne vtedy, ak sa bude kolektor dosť rýchlo ochladzovať a posielať do miestnosti teplý vzduch. Kolektor môžete umiestniť na jednoduchú konštrukciu.

Pamätajte na čo najkolmejšie umiestnenie k polohe slnka. 

To mení svoju dráhu počas roka, tak je dobré myslieť na jeho nižšiu polohu na sklonku leta a upraviť rám tak, aby sa dalo s kolektorom priebežne pohybovať a natočiť ho podľa ročného obdobia do ideálnej polohy.


Nebojte sa zimy

Slnečný kolektor môže byť účinný aj v zime. Za slnečných dní dokáže vďaka sile skleníkového efektu využiť aj krátku dobu slnečného svitu a napríklad vám príjemne predohriať chatu namiesto kúrenia tuhým palivom, alebo elektrinou.

Dobre utesnený kolektor so správne naladeným ventilačným systémom dokáže ohriať aj mrazivý vzduch a temperovať miestnosť pomocou obnoviteľnej energie.

Ako materiál použite staré palety, alebo zhodnoťte stavebný odpad (staré okenné rámy a sklá).

Zdroj: redakcia ecoprodukt.sk (g)

Foto: http://www.builditsolar.com/Experimental/PopCanVsScreen/PopCanVsScreen.html

cta solárne panely

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.