/Postavte si podzemný skleník za menej ako 200 Eur na celoročné záhradníctvo
walipini-sklenik-podzemny-ekologicke-zahrada-zahradnictvo-pestovanie-solarne-zdroj-

Postavte si podzemný skleník za menej ako 200 Eur na celoročné záhradníctvo

Pestovatelia v chladnejších klimatických podmienkach často využívajú rôzne postupy, ako predĺžiť vegetačné obdobie a podporiť plodnosť rastlín.

Skleníky poznáme ako presklené konštrukcie. Zvyčajne sú pomerne drahé a postaviť skleník aj pre zimnú prevádzku je priveľmi nákladné. Oveľa dostupnejšou a lacnejšou alternatívou je „Walipini“ (Aymara-indické slovo pre miesto tepla), tiež známy ako podzemný/vnorený skleník. Prvý z nich bol vyvinutý pred 20 rokmi v horských oblastiach južnej Ameriky. Táto metóda umožňuje obyvateľom chladných horských oblastí udržať produktivitu skleníka po celý rok aj v najchladnejšom podnebí.

Je to veľmi zaujímavý princíp, ktorý kombinuje výhody pasívneho solárneho vykurovania budovy v chránenej krajinnej oblasti.

Bensonov inštitút vyvinul tento praktický návod, ako funguje a ako si ho postaviť.


Walipini využíva prírodné zdroje, aby poskytoval vegetácii kvalitné a stabilné prostredie pre celoročnú úspešnú produkciu potravín. Podzemný priestor je dôležitý pre zachytenie a ukladanie tepla zo slnečného žiarenia.

Jednoduchý návod

Jednoduchá obdĺžniková jama v teréne je prikrytá konštrukciou s plastovou fóliou. Najdlhšia plocha čelí zimnému slnku, keď sa nachádza na severe na južnej pologuli a na juhu na severnej. Rozdielna výška silných stien vytvára optimálny uhol konštrukcie pre dopad maxima slnečných lúčov v najväčšom uhle. Vzduchová medzera medzi dvoma vrstvami plastu spoľahlivo zachytáva teplo a zároveň preniknúť maximu lúčov na vytvorenie teplého a stabilného prostredia.

Teplo takto ptreniká do zeminy, takže náklady na vyhriatie Walipini v zime klesli na minimum. 

Základná verzia modelu Walipini stojí 250-300 USD. S pomocou susedov a využitím lacnejších materiálov ako UV ochranná fólia a PVC potrubia.

Podzemný skleník je lacné a účinné riešenie pre záhradkárov na celoročné pestovanie zeleniny aj v chladnejších klimatických podmienkach.


zdroj: http://www.treehugger.com/green-architecture/build-underground-greenhouse-garden-year-round.html
article by Kimberley Mok, photo (c) Benson institute

cta solárna závlaha

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.