/Aj netradičná klimatizácia je dôkazom, ako ušetriť za energiu
Hlinena-klimatizacia-uspora-energie

Aj netradičná klimatizácia je dôkazom, ako ušetriť za energiu

Štúdio Ant Studio v hlavnom meste Indie Nai Dilí, vyrobilo klimatizačnú jednotku, ktorá šetrí energiu a je využívaná  na boj proti extrémne horúcim letám, ktoré sú pre Indiu typické. Klimatizácia bola vyrobená na mieru pre  továreň DEKI Electronics. Je nízko energetická a efektívna a využíva silu odparovacieho chladenia. Klimatizačné zariadenie pripomína včelí plast a na svoju prevádzku nepotrebuje žiadnu energiu. Zariadenie je vyrobené z hlinených rúrok, ktoré svojimi vlastnosťami prirodzene znižujú okolitú teplotu. Tvar a veľkosť konštrukcie bola vytvorená vďaka počítačovým výpočtom a moderným kalibračným technikám. Akonáhle sa dostane do trubíc voda, proces odparovania sa naštartuje a tým sa znižuje teplota okolitého vzduchu. Voda ktorá ostane, sa následne zozbiera a vytvorí tak vodopádový efekt.

Hlinena-klimatizacia-uspora-energie

Zakladateľ štúdia Monish Siripurapu povedal: ,,Verím, že náš experiment splnil svoj účel. Nové zistenia tak otvorili ďalšie možnosti, prostredníctvom ktorých môžeme touto technikou zmeniť pohľad na chladiace systémy, ktoré sú často podceňované. Tvar trubíc je možno meniť podľa požiadaviek klienta a tak môže byť každá takáto chladiaca jednotka unikátna.“

vodopadovy-efekt-klimatizacie-setrenie-energie

Tento prototyp dokáže ochladiť  teplotu vzduchu 50°C  na teplotu nižšiu ako je 35°, čo je teplotný rozdiel až 15 °C. Tím architektov, ktorý tento prototyp vytvoril ma očakávania, že tento projekt prinesie pre budúcnosť riešenie prirodzeného ekologického chladenia a časom sa môže prejaviť ako úspora energie v domácnosti.

schema-klimatiacie

Zdroj: inhabitat.com    Fotky: www.ant.studio

Vo firme Ecoprodukt pôsobí na obchodnom a marketingovom oddelení. Má na starosti objednávky, logistiku a venuje sa písaniu článkov z oblasti zelenej energie, ale aj novinkám a zaujímavostiam z tejto oblasti.