/Eko Život s dodávkou podľa Ota a Wendy

Eko Život s dodávkou podľa Ota a Wendy

Slobodný svet prináša každému človeku možnosť žiť tak, ako si želá. Aj preto vám dnes prinášame príbeh nášho priateľa Ota, ktorý sa s priateľkou Wendy rozhodli žiť inak, ako väčšina ľudí. Tento zaujímavý článok sme prebrali priamo z jeho blogu, v ktorom opisuje prerábku obyčajnej dodávky na eko bývanie. Sme veľmi radi, že sme počas prerábky mohli stáť pri Otovi a pomohli mu vyriešiť otázku „napojenia“ na energie. Prečítajte si, prečo sa Oto rozhodol pre život v malom a aké všetky možnosti mu ponúka.

„Nikto z nás si nezvolil, kde sa chceme narodiť a za akých okolností chceme vyrastať. Spoločnosť a rodina, v ktorej vyrastáme, vždy ovplyvňujú naše správanie a hodnoty. Nezáleží na tom, či sa nám to páči alebo nie, faktom je, že všetko, čo v našom živote prežívame, má vplyv na naše podvedomie a v konečnom dôsledku na výber našich životných rozhodnutí.

Ako plynie čas…, v určitom veku máme tendenciu potlačovať našu zvedavú detskú myseľ a prestať sa pýtať otázku: Prečo? Popri tom všetci snívame o slobode a mieri, ale aby sme tak mohli žiť, musíme slepo prestať akceptovať to, čo je v našom okolí, a začať sa pýtať nielen „Prečo?“, ale aj „Ako?“

Každý národ má rôzne hodnoty, tradície, náboženstvá a život za rôznych politických okolností. Nemôžeme zmeniť všetky tieto faktory, ale uvedomením si a posilnením našej individuality môžeme vždy zmeniť svoju osobnú životnú cestu s cieľom zostať slobodný a v mieri. Jednou z najlepších ingrediencií našej individuality je schopnosť inšpirovať a ovplyvňovať ostatných.

Ďakujem za čítanie začatím kladenia otázky: Prečo?

Prečo investujeme toľko času a peňazí do zbytočných pomynuteľných vecí? Prečo si myslíme, že potrebujeme nové televízory či nábytok … Nové, väčšie, rýchlejšie a lepšie autá, telefóny … Väčšie domy a nové oblečenie? Prečo akceptujeme život v dlhu? Prečo nepoznáme rozdiel medzi tým, čo chceme, a tým, čo skutočne potrebujeme a prečo stále nevidíme, ako naše materiálne hodnoty ničia prírodu?

Ekologické povedomie pomaly rastie. Pravda! V živote sa však počítajú skutky a nie subjektívne pocity či názory. Musíme prestať obviňovať všetko a všetkých okolo nás a začať podnikať vlastné kroky k tomu, aby sme boli slobodnejší a úctyhodnejší voči našej planéte – našej potrebe!

Žiť v mieri znamená sústrediť sa na naše potreby, ktoré nás spájajú a nie na to, čo nás rozdeľuje!

Ak vám v prvom rade záleží na vašej vlastnej kariére, peniazoch a niečom, čo nazývame luxus, tak pravdepodobne nastal čas uvedomiť si, že život na tejto planéte je možný bez nosenia nového módneho oblečenia, ale nie bez čistej vody alebo pôdy. Ak sa pýtate na súvislosti medzi nákupom nového trička a čistou vodou, tak pravdepodobne nastal čas prestať fragmentovať niektoré ekologické problémy a začať vnímať celý obraz. Začnime jednou skutočnosťou.

Nie si sám!

Známy mýtus, ktorý väčšina ľudí stále považuje za fakt, je preľudnenie. Tento svet je obrovský a určite ponúka dostatok pôdy a prírodných zdrojov miliardám ľudí, ale nie ich individuálnej chamtivosti! Ak miliardy ľudí chcú mať veľký dom naplnený rôznymi vecami, naozaj si myslíte, že existuje dostatok prírodných zdrojov na uspokojenie všetkých? Nemali by sme všetci jednotlivo prehodnotiť naše hodnoty a prestať žiť nielen na ekonomický, ale predovšetkým na ekologický dlh?

Známym problémom je globálne otepľovanie a zmeny počasia. Teraz veríme, že problém riešime nákupom nových „ekologickyy šetriacich“ elektrických automobilov… Zvažovali ste už niekedy emisie výrobných procesov a obrovské množstvo prírodných zdrojov, ktoré boli použité na výrobu ďalšieho nového automobilu? Ak popri tom hľadáte výfuk na novom elektrickom aute, zahľaďte sa na najbližšiu jadrovú elektráreň! Je to také jednoduché – poďme do obchodu – vyberme si, čo chceme – zaplaťme a ide sa. My všetci sme zákazníci nevnímajúci výrobné procesy na pozadí. „Poďme si kúpiť nové tričko alebo topánky!“ Popri nevedomej podpore obrovských sociálnych rozdielov medzi krajinami, v ktorých sa mnohé veci vyrábajú , tak isto nám chýba povedomie o ekologických faktoroch, ktoré súvisia s hromadnou (nad)produkciou! Už ste sa niekedy zamýšľali nad tým, koľko emisií stojí preprava nového smartfónu cez oceán pomocou kontajnerových lodí spaľujúcich špinavý olej? Všetko je prepojené a týchto pár príkladov a otázok má za cieľ zvýšiť povedomie nad našimi vlastnými, nevinne vyzerajúcimi nákupmi.

Nepoužívať> Použiť opäť> Požičať si> Kúpiť z druhej ruky> Prehodnotiť dvakrát nákup nového

Tento život je ako hra medzi naším subjektom a objektami okolo nás. Keď začneme nevedome miešať rozdiely medzi našimi „požiadavkami“ a „potrebami“, skutočná výzva sa môže začať! Žijeme vo svete, kde ekonomické záujmy vysoko prekračujú naše prirodzené potreby. Výsledkom je spoločnosť plná zákazníkov, ktorá je mimoriadne ovplyvnená nevedomou túžbou „chcieť“ vlastniť niečo nové alebo niečoho viac. Vlastnenie väčšieho hmotného majetku neprináša iba vyššiu nadprodukciu a plytvanie. V konečnom dôsledku to znižuje i vlastnú osobnú slobodu, pretože spolu s nákupom prichádza aj zodpovednosť a potreba postarať sa o veci. Ak si začnete klásť jednoduchú otázku: „Naozaj to potrebujem?“, pred tým ako si kúpite niečo nové, možno vás veľmi prekvapí, ako často bude vaša odpoveď „Nie!“. – ak ste k sebe úprimní! Výsledkom bude nielen vaša menšia ekologická stopa, ale aj viac peňazí na konci mesiaca a viac času na opätovné zváženie toho, čo naozaj vo svojom živote milujete.

„Keď si niečo kúpiš, neplatíš za to peniazmi. Platíš hodinami svojho života, ktoré si musel stráviť zarábaním týchto peňazí. Rozdiel je v tom, že život si peniaze nemôžu kúpiť “ ~ José Mujica

Prehodnotenie vlastných hodnôt a zredukovanie vecí na ich základ nás vedie priamo k naším domovom – nášmu najväčšiemu bohatstvu.

Generácie a generácie ľudí zvyšujúci svoj individuálny štandard formovali našu spoločnosť do štádia, v ktorom naša najzákladnejšia potreba s názvom domov – čo by malo byť miesto na spanie, jedenie, udržiavanie tepla a pocit bezpečia – sa stala akousi súťažou, v ktorej chce každý ukázať svoje bohatstvo a „úspech“.

Životom v byte alebo dome zapojenom do siete sa automaticky stávame zákazníkmi. Nasledovaním pocitu bezpečia či úspechu zabúdame na skutočnosť, že naše pohodlie je absolútne závislé od celého systému káblov a potrubí. Ďalej zabúdame aj na to, koľko si z prírody každodenne berieme. Po zaplatení účtov si ľahko všimneme rozdiel v našej peňaženke, ale je oveľa ťažšie udržať si povedomie o našej každodennej ekologickej stope, pretože je veľmi ľahké zapnúť svetlo, kúrenie, umyť riad alebo spláchnuť WC.

Pokračujeme s otázkou, AKO?

„Buďte tou zmenou, ktorú chcete vo svete vidieť“ ~ Gándhí

Chcem vidieť ľudí, ktorí používajú menej prírodných zdrojov aby zostali v teple, a riešenie je žiť v malom domove.

Žiť v malom dome znamená spotrebu oveľa menej prírodných zdrojov na zahriatie v chladných mesiacoch. Nezáleží na tom či používate elektrinu, plyn, olej alebo drevo. Malý priestor neuveriteľne znižuje množstvo použitých zdrojov. Na zahriatie tohto malého domu s názvom Iveco Daily je potrebných len niekoľko malých kúskov dreva na celý deň. Zahrieva sa veľmi rýchlo, takže nie je potrebné udržiavať oheň preventívne. Iba v prípade potreby!

Žiť na kolesách otvára v živote úplne nové možnosti. Je to voľba. Nie každý chce žiť na cestách, ale každý môže žiť v malom.

Život v malom dome nie je len o úspore energie na vykurovanie! Stáva sa doslova nemožným uchovávať nepotrebné vecí jednoducho preto, že na to nie je miesto. Život v malom dome uľahčuje život a organizuje ho, pretože nás učí, aké sú naše skutočné potreby! Pomáha to nie len našej planéte, ale aj našej mysliduchu!

Kachle, aby sme zostali v teple …, Kuchyňa na varenie …, Stôl na stravovanie …, Sprcha aby sme boli čistý…, Posteľ aby sme mali kde spať …, Čo ešte potrebujeme?

Žiť a nechať žiť.

Vedeli ste, že polievka uvarená v malej kuchyni je rovnako chutná ako tá, ktorá je uvarená vo veľkej?

Šetrné využívanie vody je dôležité vždy, avšak najmä keď žijete mimo sieť. Vďaka za skvelý nápad miešať kvapky vody so vzduchom! Sme radi, že sme našli túto sprchovú hlavicu šetriacu vodu na https://www.ecoprodukt.sk/

Sme tiež veľmi radi, že sme sa rozhodli postaviť toto jednoduché WC pre núdzové situácie – ak nie sú v prírode dobré podmienky. Potrebná nie je voda ani chemikálie!

Spaľovanie menej fosílnych palív bolo naším rozhodujúcim faktorom pri výbere medzi elektrickým boilerom a plynovým vykurovacím systémom.

Keď žijete v dodávke, hľadanie vody sa stane súčasťou života.

„Urob si sám“ je skvelé motto nie len na šetrenie rozpočtu, ale aj na rozširovanie a zdokonaľovanie vlastných zručností.

Nikto z nás nevie všetko, a preto je v žvote dôležité poznať vlastné hranice. Zapojenie elektriky bolo jednou z naších. Ďakujeme skvelému tímu odborníkov z http://www.ecoprodukt.sk za dodanie a bezpečné zapojenie všetkých elektrických rozvodov. Medzi nadmernou spotrebou a investíciami do udržateľnosti a sebestačnosti je rozdiel. Nie je zlé kupovať kvalitné výrobky, ktoré vydržia dlho. Tieto zariadenia nám so solárnymi panelmi poskytujú dostatok energie po celý rok, na prevádzku svetiel, chladničky, nabíjania telefónu alebo dokonca na teplú vodu, ak na nás v zime zasvieti trochu Slnka.

Vďaka jednoduchému prepojeniu solárneho systému s motorom auta nám batérie pomáha dobíjať aj samotná jazda. To je praktické najmä v zimných mesiacoch pri nedostatku Slnka. Život bez zapojenia na sieť so sebou prináša jasnejšie vnímanie osobnej spotreby, a zároveň nás vedie k uvedomeniu si, ako málo skutočne potrebujeme.

Fakt, že všetci vo vašom okolí žijú určitým spôsobom ešte neznamená, že vy musíte robiť to isté! Voľte alternatívu, ako protest proti vysoko neudržateľnému životnému štýlu konvenčného „západu“, ktorý berie veľa z našej planéty a z vašej peňaženky!“

Svet sa mení na základe vášho príkladu, nie na základe vášho názoru” ~ Paulo Coelho

Ži v Malom & Zostaň Slobodný ~ Oto & Wendy

Veľká vďaka môjmu otcovi za pomoc a zdieľanie jeho stolárskych zručností!


Ďakujeme Otovi za krásne slová a želáme mu veľa šťastia na jeho slobodnej ceste životom.  Kontaktovať ho, alebo sledovať jeho zážitky môžete na jeho Instagrame oto_wanderer alebo priamo na blogu otowanderer.wordpress.com.

Zdroj textu aj foto: otowanderer.wordpress.com

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.