/Elektrický skateboard vyrobený z recyklovaných plastov z mora
elekricky skateboard

Elektrický skateboard vyrobený z recyklovaných plastov z mora

João Leão z portugalského mesta Porto, bol stále viac znepokojený množstvom plastového odpadu, ktorý videl, ako sa zachytáva na pobreží mesta, v ktorom žije. Ambiciózny dizajnér, ktorého inšpirovala táto negatívna skutočnosť začal hľadať spôsob, ako zúžitkovať tento plastový odpad a vytvoriť z neho inovatívny a originálny produkt. Výsledkom bolo, že spoločnosť Leão vytvorila PET MINI – elektrický skateboard vyrobený z plastového odpadu.

Zdroj: www.makerisland.io/pet-skateboard

Zakladateľ dizajnérskeho štúdia Maker Island Leão, urobil kariéru vytvorením inovatívnych kolaboratívnych návrhov, ktoré sú zamerané na riešenie miestnych problémov v globálnom merítku. Leão sa však svojím najnovším vynálezom snaží riešiť problém, ktorý sa ho bytostne dotýka, teda plastový odpad z mesta Porto.

Ekologické riešenie nielen pre mestskú dopravu

Všetko sa začalo dvoma problémami. „Plastový odpad, ktorý som videl, sa zhromažďoval na plážach môjho rodného mesta Porto a druhý problém,  ktorý sa týka verejnej dopravy a stále zvyšujúcemu sa počtu obyvateľov mesta a ľuďom, ktorí  denne dochádzajú, čo zaťažuje dopravnú infraštruktúru mesta.“

Zdroj: www.makerisland.io/pet-skateboard

Výsledkom je skateboard PET (Personal Electric Transport) MINI. Proces sa začal experimentovaním s rôznymi druhmi vyradeného plastu. Preskúmaním nejbežnejších typov plastov, nájdených vo vode v meste Porto – ABS, PP a PET HDPE, Leão dokázal lepšie porozumieť mechanickým, ale aj estetickým vlastnostiam každého z nich. Nakoniec zistil, že najvhodnejším typom plastu na výrobu elektrického skateboardu je HDPE.

Odtiaľ začal Leão načrtávať samotný dizajn. Ako inšpiráciu použil telo podložky, najprv vytvoril kryt elektroniky, čo je séria modulových kusov, ktoré sú pozdĺž spodnej strany dosky. Kryt je dostatočne odolný na to, aby chránil elektronické komponenty dosky a zabezpečil plynulú jazdu.

Zdroj: www.makerisland.io/pet-skateboard

Výborné jazdné vlastnosti či atraktívna cena

Doska elektrického skateboardu bola vyrobená CNC frézou v rámci 3D modelu v miestnom laboratóriu VIVA s použitím recyklovaných termoplastov, ako hlavného výrobného materiálu. Elektrický skateboard PET MINI váži okolo 7,7 kg a je dlhý 75 cm. Maximálnu rýchlosť dosahuje až 35 km/h dokáže prejsť zhruba 35 km s dobou nabíjania 2 hodiny. Jeho cena je približne 500 € a jeho vlastnosti sú porovnateľné s inými elektrickými skateboardmi na trhu, ktoré sa bežne pohybujú okolo 1 500 €.

Zdroj článku: inhabitat.com
Fotky: www.makerisland.io/pet-skateboard

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.