/Cybunker je futuristcký koncept pre Off-grid bývanie inšpirovaný vozidlom Tesla Cybertruck
cybunker s vozidlom cybertruck

Cybunker je futuristcký koncept pre Off-grid bývanie inšpirovaný vozidlom Tesla Cybertruck

Ak ste fanúšikom Tesla Cybertruck, určite sa vám bude páčiť aj Cybunker. Futuristický koncept modulárnej architektúry firmy z New Yorku Lars Büro, ktorý nielenže dopĺňa futuristický dizajn elektrického vozidla, ale „bunker“ je aj dostatočne priestranný pre zaparkovanie vozidla, nakoľko mnohí kritizovali veľkosť unikátneho vozidla a jeho problém s parkovaním v bežnej garáži. Cybunker nemusí byť využitý len ako garáž pre vozidlá, ale je možné ho použiť aj ako Off-grid rezidenciu, poháňanú solárnou energiou.

Modulárny koncept s dostatočne veľkým obytným priestorom

V rámci inšpirácie dizajnu pri vozidle Tesla Cybertruck, ktoré obsahuje ostré hrany postupovali dizajnéri aj pri navrhovaní  tohto konceptu. Šikmú strechu z tuhej ocele lemujú solárne panely, čo zabezpečuje energetickú sebestačnosť objektu. Jeho aditívna architektúra umožňuje rozšírenie dispozičnej štruktúry zo základnej veľkosti 180 m2 na 548 m2.

cybunker v meste vedľa domu
Zdroj: https://larsburo.com/cybunker/

Ak by bol Cybunker uvedený do prevádzky so základnou dispozíciou 180 m2 disponoval by skladacou bránou, okrem vozidla by sa do neho zmestilo aj iné zariadenie, prípadne druhé vozidlo. Pri použití objektu ako domácej rezidencie, môže byť Cybunker prispôsobený s rôznymi možnosťami usporiadania interiéru.

Off-grid systém bývania s nerozbitnými oknami

Okná z nerozbitného skla sú súčasťou oceľového plášťa budovy, ktorý podľa dizajnérov bude skonštruovaný tak, aby odolal aj drsným prírodným podmienkam. Strecha zo solárnymi panelmi a systému na zachytávanie dažďovej vody, tvorí súčasť Off-grid riešenia objektu. Cisterny, batérie, čerpadlá, inžinierske siete či počítačové systémy, by boli umiestnené v spodnej časti budovy v tzv. základovej infraštrukturálnej časti.

cybunker s vozidlom
Zdroj: https://larsburo.com/cybunker/

Toto je skutočný produkt,“ povedal Daniel Bidot-Betancourt, riaditeľ rozvoja obchodu pre Lars Büro. „Momentálne sme vo fáze vývoja a začiatkom roku 2020 plánujeme zverejniť podrobnosti o cenách a dostupnosti.

solarne-ostrovne-systemy

Zdroj: inhabitat.com Fotky: larsburo.com

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.