/8 spôsobov, ako urobiť kúpeľňu Eco-friendly a ušetriť spotrebu vody
kúpeľňa

8 spôsobov, ako urobiť kúpeľňu Eco-friendly a ušetriť spotrebu vody

Nemoderná kúpeľňa nieje len vizuálne nevkusná, ale aj škodlivá pre životné prostredie, pretože staré záchody a batérie plytvajú veľkým množstvom vody. Väčšina stavebných materiálov nie sú z udržateľných materiálov a staré ohrievače vody využívajú viac energie, ako je skutočne nutné. V posledných rokoch došlo k výrazným zmenám v kúpeľňovom svete a existujú mnohé ekologické zariadenia, dekor a doplnky. Ak práve premýšľate nad jej inováciou vo svojej domácnosti, pozrite si niekoľko nápadov, ako ušetriť peniaze a životné prostredie.

Recyklovaný obklad

Vo väčšine kúpeľní je nejaký druh obkladačiek, ktoré môžete ľahko nájsť aj z recyklovaných materiálov, ktoré sú dostupné vo všetkých možných prevedeniach. Existujú napríklad obkladačky z bambusu, korku alebo ekologicky priateľského betónu. Novšie možnosti na trhu zahŕňajú aj obkladačky z použitého dreva a rastlinnej slonoviny.

vaňa a umývadlo v kúpeľni

Kúpeľňový nábytok

Väčšina tradičného nábytku v kúpeľniach používa preglejku, drevotriesku, OSB dosky, alebo laminát. Niektorí výrobcovia v nich používajú formaldehyd. Teraz už poznáme aj ekologické možnosti z dreva, alebo z recyklovaného a použitého materiál, ktoré sú oveľa bezpečnejšie. Napríklad nábytok robený z bambusu alebo recyklovaného koncentrátu a povrchy z recyklovaného skla alebo papiera.

Vane

Zabudnite aj na keramické alebo akrylové vane a namiesto toho zvážte železnú vaňu. Nemecká spoločnosť KALDEWEI ponúka vane zo železa, ktoré majú až 30 ročnú záruku. Sú úplne recyklovateľné, a tak nakoniec neskončia na skládke.

Šetriace sprchovacie hlavice, záchody a batérie

Pre nikoho nemôže byť prekvapením, že splachovaním záchodu plytváme nezanedbateľné množstvo vody. V posledných rokoch nastali veľké zmeny vďaka duálne splachovacím záchodom, ktorý značne obmedzili využitie vody.

splachovací záchod

Pred niekoľkými rokmi, sme používali na jedno spláchnutie viac ako 10 litrov vody. Dnes je to len niečo menej ako 4 litre. Keď vezmeme do úvahy, ako často jedna rodina spláchne každý deň, je jasné, že táto technológia dokáže ušetriť tisíce litrov vody každý rok. Je to výhodné nielen pre životné prostredie, tak isto nám to môže znížiť účty.

To isté platí aj pre batérie a sprchové hlavice. Prúd vody sa v posledných rokoch výrazne znížil. Výsledkom je menšie plytvanie vodou, zvýšenie energetickej efektívnosti a ešte väčšie šetrenie.

Výborným zdrojom pre nájdenie efektívnych vecí, ako je zariadenie na šetrenie vody je internetová stránky agentúry pre ochranu environmentu (EPA) WaterSense. Ponúka list schválených zariadení ako úsporné sprchové hlavice až po malé doplnky do kúpeľní.

Ak chcete obmedziť množstvo vody, ktoré využívate bez výmeny sprchovej hlavice alebo batérie,môžete jednoducho pridať šetrič vody – perlátorRedukuje prúd bez obmedzenia vodného tlaku. 

úsporný perlátor
Perlátor pre úsporu spotreby vody
úsporná sprchová hlavica
Úsporná sprchová hlavica

Energeticky efektívny ohrev vody

Americká energetická spoločnosť vraví, že takmer pätina energie, ktorú používame, je na ohrev vody. Ekologická renovácia kúpeľne by mala zahŕňať aj inštaláciu energeticky efektívneho ohrievača na vodu. Pri jeho kúpe si pozrite značky, ktoré odporúča EPA, aby ste vedeli, že je naozaj certifikovaný ako energeticky efektívny.

Možnosti, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, sú napríklad tepelné čerpadlo, ktoré využíva teplo zo vzduchu na ohrev vody, alebo prietokový ohrievač, ktorý vodu ohrieva v momente, kedy sa používa. Ďalšími sú ohrievač s kondenzačným zásobníkom alebo solárny ohrev vody, ktoré znižujú náklady na energiu.

kúpeľňa s umývadlami

Rohož z olejovaného dreva

Látkové rohože sa ľahko môžu stať zdrojom plesní. Vynikajúcou alternatívou je rohož z dreva, ktoré odoláva škodlivým baktériám, zatiaľ čo dodáva kúpeľni moderný vzhľad. Okrem toho sú odolné proti pošmyknutiu, sú prirodzene teplé na dotyk a ľahko sa čistia.

Organické, bavlnené uteráky a žinky

Pri výrobe klasických bavlnených doplnkov do kúpeľní sa mnohokrát používajú škodlivé chemikálie. Ak teda renovujete svoju kúpeľňu, nezabudnite si vymeniť svoje uteráky za tie,ktoré sú z organickej bavlny a neobsahujú pesticídy.

kúpeľňa

Bambusové zubné kefky

Zbavte sa obyčajných plastových zubných kefiek a nahraďte ich biologicky odbúrateľným bambusom. Pokiaľ ide o bambusové kúpeľňové doplnky, kefky sú len začiatok. Dostupné sú aj vaničky, dávkovače mydla a rôzne držiaky.

Prerábanie kúpeľne a šetrenie životného prostredia zároveň je jednoduché. Aj keď niektoré z týchto možností sa môžu zdať trochu drahšie, je potrebné si uvedomiť, že z dlhodobého hľadiska vám môžu ušetriť veľa výdavkov. Vyskúšajte niektoré z týchto ekologických nápadov a premeňte svoju nemodernú kúpeľňu na pohodlné domáce kúpele.

Zdroj: www.inhabitat.com

Pôsobí ako externá autorka článkov pre Ecoprodukt. Zaoberá sa článkami a zaujímavosťami z rôznych oblastí, týkajúcich sa zelenej energie, obnoviteľných zdrojov a ECO riešení.