/Prvý elektrický VW karavan zo 70-tych rokov
Fotovoltaický panel na karavan

Prvý elektrický VW karavan zo 70-tych rokov

Americký kutil a nadšenec solárnej energie upravil slávny VW karavan zo sedemdesiatych rokov a prerobil ho na moderný karavan napájaný iba solárnou energiou. Predstavíme vám, ako to dokázal a čo plánuje ďalej.

Túžba pohnúť sa z miesta a využívať stále výdobytky modernej doby prinútila amerického nadšenca fotovoltaiky a VW karavanov zo 70-tych rokov, aby konal a vytvoril tak moderný karavan zo sedemdesiatych rokov.

Solárne panely priprevnené na sklápajúcej streche, nielenže nabíjajú karavan, ale slúžia aj ako priestor pre odpočinok. Vytvárajú totiž príjemný tieň, tak nutný v teplých dňoch, ale aj priestor na príjemný spánok. Zároveň využívajú celú hornú plochu karavanu na nabíjanie.

Ako to dokázal a akú použil solárnu zostavu

Karavanový bus VW z roku 1972 beží na štyroch 305-wattových solárnych paneloch, ktoré sú všetky namontované na streche. Pneumatické čerpadlá zdvíhajú zariadenie strechy až o 40 stupňov, vďaka čomu maximalizujú zber solárnej energie.

Elektrický-karavan

Skutočne elektrický karavan

Brett Belan, autor tohoto solárneho konceptu slávneho VW karavanu, sa pripravuje na plnohodnotný život moderného pútnika #vanlife. Neustále pracuje na zvýšení efektivity solárneho odberu a rôznych nastavení spojené s minimalizáciou straty elektrickej energie. Nepotrvá dlho a zo svojho obľúbeného karavanu zo 70 rokov, vytvorí skutočný dom na kolesách.

Solárny-karavan

Ekologický solárny VW karavan zo sedemdesiatych rokov

Belan svoj karavan stále vylepšuje. Pracuje napríklad na zlepšení sortimentu s prídavkom 216 lithium-iontových fosfátových batérií.

V súčasnej dobe karavan má dosah 50 míľ pri jazde pomalou rýchlosťou (30-40 mph). Pri pokračovaní v inováciách odhaduje, že rozsah dojazdu rozšíri až na 200 míľ.

Solárny-panel-na-karavan

Fotovoltaické napájanie

Úplné nabíjanie trvá dve hodiny a 20 minút, keď je zapojené dvoma 20 ampérovými nabíjačkami. Motor striedavého prúdu a regulátor 500A a 144V sú na mieste konvenčného motora. Doby nabíjania sa líšia v závislosti od podmienok.

Solárny panel na karavan

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.