/9 užitočných tipov ako zabezpečiť mobilný dom pred krádežou
kamera a svetlo so senzorom

9 užitočných tipov ako zabezpečiť mobilný dom pred krádežou

V dnešnej nevyspytateľnej dobe je veľmi dôležitá bezpečnosť nielen obydlí ako takých, ale hlavne mobilných domov. Nakoľko sa jedná o domy, ktoré si môže majiteľ premiestniť kde len chce, sú veľkým lákadlom pre zlodejov. Povedzme si narovinu. Veď kto by nechcel prísť k slušnému bývaniu a vo väčšine prípadov aj k luxusnému len tak zadarmo? Veľké množstvo takto odcudzených off grid domčekov bolo nájdených, ale stále v nás môže rezonovať myšlienka, že celý váš domček môže niekto ukradnúť v priebehu pár minút.

Našťastie existuje mnoho možností a produktov, ktoré vám zabezpečia pokojný spánok a samozrejme aj bezpečnosť vášho tiny house.

mobilný dom

Zámok na príves

Najjednoduchší spôsob, ako zabezpečiť svoj tiny house proti krádeži je kúpiť zámok na príves. Toto šikovné malé zariadenie zabezpečí, aby zlodeji nemohli napojiť váš príves a odísť aj s domčekom.

zabezpečenie prot odtiahnutiu

Blokovacie zariadenia

Keď sa už venujeme ochrane nášho tiny house, môžeme zablokovať prístup k odtiahnutiu pomocou rôznych jednoduchých zariadení. Ak zabezpečíte svoj mobilný dom týmto spôsobom, zabránite možnosti pohybu vášho domu a tým aj samotnej krádeži.

Zámok na koleso 

Je to najlepšia ochrana pred zlodejmi, prívesov, automobilov, karavanov a samozrejme mobilných domov, nakoľko ak je zablokujete kolesá, nikto vás nebude môcť odtiahnuť.  Na odstránenie takéhoto zariadenia je potrebný kľúč a aj ťažké zariadenie na odstránenie zámku, kde už táto skutočnosť môže odradiť zlodejov.

zabezpečenie kolesa

Technológia GPS

V prípade, že sú vaše bezpečnostné opatrenia stále nedostačujúce, mať GPS zariadenie skryté niekde v dome nie je zlá voľba. Firmy ponúkajú rôzne sledovacie zariadenia špeciálne pre malé domy, takže máte dostatok produktov na trhu, ktoré si vyberiete na základe vašej potreby. Väčšina z týchto zariadení je vybavená monitorovacou službou, ktorá vám poskytne prehľad o všetkom.

mobilný telefón s gps

Domáci miláčik

Mnoho zločincov odradí aj váš domáci miláčik. Dokáže nielen zastrašiť, ale vytvára aj dostatok hluku na to, aby zlodej nemal pocit, že dom je prázdny. Pes dokáže odradiť neželaných hostí, no nemal by byť primárnym zdrojom ochrany.

pes sediaci v okne

Svetlá so senzorom pohybu

Sú vhodné pre odstrašenie zlodejov, nakoľko sa rozsvietia na základe ich pohybu. Na trhu existuje množstvo svetiel, najideálnejšie sú LED osvetlenia so senzorom pohybu. Praktickejšie riešenie pre tiny housy sú solárne bezpečnostné LED osvetlenia s pohybovým senzorom, nakoľko nepotrebuje žiadnu elektrickú energiu a sú poháňané len slnečnými lúčmi. 

Zabezpečenie okien a dverí

Čo sa týka zabezpečenia vášho mobilného domu ako takého, konštruktéri domov odporúčajú inštaláciu zámkov na všetky dvere a okná. Pre začiatok môžete začať s kúpou kvalitného zámku na hlavné vchodové dvere. Niektoré mobilné domy už majú zabezpečene okien na oveľa vyššej úrovni, ako okná na bežných domoch.

zámok na okno

Inteligentná technológia

Veľmi užitočná pri sledovaní a ochrane vašej domácnosti. Máte možnosť si kúpiť  tzv. „urob si sám“ systémy, ktoré obsahujú rovnako ako detektor pohybu, tak aj zvukový senzor. Tieto zariadenia vás budú informovať vždy, keď zistia podozrivú aktivitu tak, že Vám príde správa na váš mobilný telefón.  Inteligentná technológia má jedno negatívum a to, že vyžaduje stály výkon a pripojenie na internet. Ak nemáte k dispozícií Wi-fi, táto voľba nemusí byť pre vás ideálna.

Bezpečnostné kamery

Inštalácia bezpečnostných kamier je ďalšia možnosť ako zabezpečiť svoj mobilný dom. Máte na výber systém, ktorý ukladá video na lokálny pevný disk, alebo na server tipu cloud. Lokálny úložný systém vám  zabezpečí lepšiu kvalitu. Ak vaše rozhodnutie padne na bezpečnostné kamery, nezabudnite si okolie domu označiť, že je monitorované bezpečnostnými kamerami.

Zdroj: www.inhabitat.com         Fotky: via Shutterstock and Ecoprodukt.sk

vybavenie pre karavany

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.