/V prípade katastrofy a energetickej krízy ma zachránil domáci generátor.
doma-vyrobene-dynamo-generator-katastrofa-energeticka-kriza-zdroj-bateria-bicykel-

V prípade katastrofy a energetickej krízy ma zachránil domáci generátor.

Medený drôt spája moderné civilizácie a je to skutočne krehké vlákno. V roku 2012 spôsobil hurikán Sandy výpadok prúdu. Niekoľko kilometrov elektrického vedenia sa kúpalo v slanej vode a Brooklyn odstrihlo od energie. Dolný Manhattan, kde je koncentrovaná moc, bohatsvo a kontrola všetkého, upadol do temnoty počas dní.

100-ročná búrka nám ukázala, ako málo stačí, aby sme sa v okamihu ocitli v dobe bronzovej. Preto som si postavil jednoduchý domáci generátor, ktorý dosiahol výkon 150W/120V a spoľahlivo rozsvietil niekoľko žiaroviek, nabil telefón a zachránil jedlo v chladničke.

Plynové, či dieslové generátory sú spoločné lokálne zdroje, ale v prípade katastrofy kolabuje rozvodná sieť. Tak som našiel spôsob, ako premeniť kalórie na kilowatty. Svalová energia účinne premieňa rotačný pohyb na elektrinu pomocou generátora. Vybral som alternátor z autovraku a postavil ho na doma skonštruovaný stojan s bicyklom. Pomocou sady hriadeľov pripojil okruh , regulátor výkonu a batériu pre uskladnenie energie. Menič zmenil  12V na striedavé 120V napätie.

Ak jedného dňa opäť udrie katastrofa, budem sa cítiť ako energetický barón a pokojne si vychutnávať ľadovo vychladené nápoje.

(pozn. redakcie: v USA sa štandardne používa striedavé napätie 110V, 60Hz)

zdroj: http://www.popsci.com/article/science/when-disaster-strikes-bike-generator-will-give-me-power?dom=PSC&loc=recent&lnk=2&con=when-disaster-strikes-this-bike-generator-will-give-me-power

article by  Chris Hackett

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.