/Ako schladiť byt či dom bez klimatizácie?

Ako schladiť byt či dom bez klimatizácie?

Teploty nám prekročili hranicu 20 ˚C a začínajú stúpať k 30 ˚C. Keďže sa väčšine z nás  nepodarí tráviť celé leto pri vode, pravdepodobne sa s teplom budeme musieť vysporiadať vo svojich príbytkoch. Zozbierali sme pre vás tipy a triky, ako schladiť byt alebo dom alebo aspoň zmierniť teplo vo vašom príbytku. Ak používate klimatizáciu, môžete tieto zásady kombinovať s jej používaním a ušetríte aspoň na jej prevádzke.

Na získanie tepelnej pohody a vyhovujúcej mikrolímy v byte, či dome je ideálne myslieť už pri stavbe domu alebo si to stanoviť ako jedno z kritérií pri kúpe, či prestavbe bytu. Kvalitné zateplenie obvodovej konštrukcie, efefktívne tienenie alebo iné riešenia (ako napr. zelená strecha, či viackomorové okná) si ale zrejme nemôže väčšina z nás dovoliť zaviesť ihneď. Preto ponúkame aspoň niekoľko tipov, ako si vytvoriť pohodu svojpomocne a šetrne.

Tieniace prvky predsunuté pred okenné tabule sú jedným z riešení ako schladiť byt alebo dom

Jednoduché tipy ako schladiť byt:

1. Efektívne tienenie – snažte sa čo najviac zabrániť prieniku priameho slnečného svetla do interiéru, pomáha to udržať si priestor trochu chladnejší. Účinnejšie ako bežné vnútorné žalúzie sú vonkajšie žalúzie alebo rôzne tieniace prvky, ktoré zabránia prehrievaniu fasád a okenných tabúľ.

2. Skúste do okna, ktorým vetráte, zavesiť  vlhkú plachtu. Keď vzduch prechádza vlhkou látkou, ochladzuje ho to. Podobne sa dá zvlhčiť sieťka proti hmyzu, ktorá sa najčastejšie nachádza na otvorenom okne.

3. Podobne môžete miestnosť ochladiť, ak pred ventilátor postavíte misu ľadu a priestorom necháte prúdiť chladný vzduch.

4. Otočte ventilátor smerom von: horúci vzduch tak dostanete z domu. Ak máte stropný ventilátor, otočte ho tak, aby sa otáčal v opačnom smere a horúci vzduch fúkal smerom nahor a von.

5. Vyzbrojte sa rozprašovačom s chladnou vodou: „polievajte sa a ovlažujte sa“ podľa potreby. Keď sa voda odparuje z povrchu vášho tela, ochladzuje vás. Tak získate pocit, že je vo vašej izbe chladnejšie. Dočasne pomáha aj ponorenie rúk do misky s ľadovou vodou.

6. Vypnite (alebo úplne odpojte) domáce spotrebiče. Zo zapnutého počítača, televízie, či nabíjačky sála do priestoru teplo. Veľa tepla sa do miestnosti dostane po otvorení dvier umývačky, ktorá práve skončila svoj program. Pri odstavení umývačky by si mal ale každý uvedomiť, koľko vody umývačka ušetrí oproti klasickému umývaniu riadov vo výlevke.

7. Keď vám doslúži klasická žiarovka vymeňte ju za úspornú. Postupný prechod na úspornejšie svetelné zdroje znamená aj to, že sa do osvetľovanej miestnosti šíri aj menej tepla. Úspornejšie LED svietidlá aj v tomto smere prekonávajú dosluhujúce klasické žiarovky.

Posledné 2 tipy ako schladiť byt skôr ovplyvňujú psychiku a navodzujú zdanie chladnejšieho prostredia.

8. Pustite si zvuk dažďa alebo šumenie vĺn. Zvukové efekty alebo nahraté autentické ruchy môžu navodiť atmosféru chladnejšieho prostredia. Miestnosť sa síce neochladí, ale vďaka zvukom sa môžete cítiť chladnejšie.

9. Miestnosti zbavte aspoň dočasne kobercov, prikrývok a rôznych drobnôstok. Skúste namiesto nich vyplniť priestor rastlinami. Je to vizuálny trik, ktorý sa, rovnako ako sluchový trik vyššie, snaží oklamať myseľ. Nezakryté plochy vyzerajú chladnejšie, čo aj vzbudí pocit chladu.

Zdroj: http://www.setri.sk/ako-chladit-byt-ci-dom-bez-klimatizacie/

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.