/Top 10 mobilných domov roku 2018: Menej je niekedy viac
mobilny dom tiny house

Top 10 mobilných domov roku 2018: Menej je niekedy viac

Predošlý rok bol veľmi plodným obdobím pre množstvo udalostí z environmentálnej oblasti a životného prostredia. Prírodné katastrofy, zlovestné správy o čoraz kratšom čase boja proti globálnym klimatickým zmenám či mnohokrát znepokojujúce správy prichádzajú cez politiky.

Je tu však svetielko nádeje. Čoraz viac ľudí si osvojuje návyky pre trvalo udržateľný rozvoj a boj proti klimatickým zmenám, ako sú znižovanie využívania plastov, obmedzovanie spotreby mäsa a v neposlednom rade tzv. „zero-waste“ spôsob života. Toto označenie znamená znižovanie produkcie vytvoreného odpadu, a to nielen v domácnosti.

Ďalšou veľkou ECO zmenou k lepšiemu, je prechod na menšie, energeticky úsporné domy. Top 10 mobilných domov nazývaných aj Tiny house, o ktorých sa dočítate v tomto článku sú dôkazom toho, že na plnohodnotný a šťastný život stačí niekedy menej, ako si myslíme.

10. Útulný, mobilný dom postavený inštruktorom jogy ako útočisko obklopené lesom

mobilny dom tiny house
© Keva Tiny House

Jedny z najlepších výtvorov sú práve tie, ktoré sú vyrobené ručne – s láskou. Dôkazom toho je aj tento krásny, útulný mini domček, postavený inštruktorom jogy z Britskej Kolumbie. Vychutnávajúc si krásne remeselné spracovanie, využíva dom prírodné materiály a ponúka dostatočný priestor, ktorý zahŕňa terasu, obývačku s pecou a samozrejme dostatok priestoru na cvičenie jogy.

9. Tiny House s miestom na „socializáciu“

mobilny dom tiny house
© Modern Tiny Living

Je viacero spôsobov, ako navrhnúť malú obývačku, no tento malý domček s veľkorysým posedením ju má zvládnutú na jednotku. Zmeniť sa môže aj na extra veľkú posteľ pre hostí, na ktorej môžete zrealizovať super vankúšovú bitku.

8. Tzv. „Hus“ je viacizbový Tiny house, ktorý môže obsahovať až tri lôžka

mobilny dom tiny house
© Tiny Heirloom

Kto povedal, že mobilné domy sú len pre jedného alebo dvoch ľudí? Tento malý veľký dom je postavený tak, že pôvodný príves pripomína husí krk a obsahuje miesto na spanie až pretri osoby, kde okrem iného disponuje štandardným obývacím vybavením. 

7. A hurá kempovať! Pozrite si tzv. teardrop príves

mobilný príves teardrop trailer
Pinterest/ BMW Isetta with Teardrop Trailer/via

Kto by odolal možnosti vydať sa na cestu, ak by mal k dispozícii jeden z takýchto pripájateľných „teardrop“ prívesov, ktoré navyše strhnú pozornosť nejedného okoloidúceho a môžu sa stať vašim„mobilným domovom“ ďaleko od vášho domova?

6. Ecokapsula, malý off-grid domček v tvare vajíčka, ktorý naozaj existuje!

eco kapsula mobilný dom
© Ecocapsule via Inhabitat
Exploring Alternatives/Video screen capture

Áno, je skutočný. Poháňaný vetrom a slnečnou energiou cez fotovoltaické solárne panely. Tento malý elegantný mobilný dom je malá sebestačná jednotka, ktorá môže slúžiť ako chata, penzión resp. mini hotel alebo ako stanica pre dobíjanie elektromobilov.

5. Rodina zbavujúca sa 96 tisíc dolárov vysokého dlhu, žijúca v jednoduchom mini dome

mini dom tiny house
Exploring Alternatives/Video screen capture

Jedným z veľkých princípov a prínosov drobných mobilných domov, je dosiahnuť väčšiu finančnú slobodu. Jedným z nich je aj možnosť vyhnúť sa hypotéke na veľký dom, ktorý niekedy ani nie je potrebný a človek ho nevyhnutne nepotrebuje. Po starostlivom zvážení sa jedna rodina rozhodla eliminovať ich dlh vo výške 96 tisíc dolárov, ktorý vznikol ešte zo študentských pôžičiek a kreditných kariet počas dvoch rokov, kde veľkú úlohu ako vyriešiť spomínaný dlh zohral aj malý, mobilný dom.

4. „Hniezdo“ je malý, moderný dom, ktorý si návštevníci môžu prenajať

mobilny dom tiny house
© The Nest

Myšlienka, že sa presťahujete do mini domčeka nastálo, môže byť pre niekoho skľučujúca. Tak prečo si neprenajať najprv takýto domček na pár dní a nevyskúšať si to? Tento nádherný, moderný byt sa nachádza v historickej štvrti vo Phoenixe v štáte Arizona a je k dispozícii pre hostí, ktorý chcú zostať, ako sa hovorí, na noc.

3. Moderný, high-end Tiny house a hybridný karavan od Land Ark

tiny house
© Jeremy Gudac

Solídny a dobre vybavený mini dom Drake priniesol výsledok debaty, ktorý z týchto dvoch je lepší: Karavan alebo mini dom? Certifikácia pre karavan od Recreational Vehicle Industry Association (RVIA): môže byť ťahaný bez špeciálneho povolenia.

2. Ford Transit camper van má všetko, čo potrebujte, vrátane toalety

ford transit karavan
© Ford/ Westfalia

Nie všetky mini domy sú postavené na prívesných systémoch. Tento karavan je elegantný domček na kolesách a má bohaté vybavenie vrátane toalety. Čo viac si želať…

1. „Urob si sám“ domy, zhotovené AirCrete sú cenovo dostupnou a ekologickou možnosťou

tiny house
© Steve Areen

Nie je nič úchvatnejšie, ako dobre zaoblený tvar kupoly domu.Táto obývateľná kráska bola postavená s použitím AirCrete penovej zmesi cementových a vzduchových bublín, čo je jednoduchá a nízkonákladová  metóda stavby, ktorá je navyše ohňovzdorná,vodotesná a tiež pomáha pri izolácii celej stavby.  

Zdroj: www.treehugger.com

Preložil: Ecoprodukt.sk

solárne panely

Vo firme EcoProdukt pôsobí na marketingovom oddelní a zaoberá sa článkami z oblastí, ako sú solárna energia, Off-grid a zariadenia využívajúce obnoviteľné zdroje pre dom, záhradu a turistiku.