/4 tipy, ako ušetriť spotrebu vody vo vašej domácnosti
pohar vody a ruka s mincou

4 tipy, ako ušetriť spotrebu vody vo vašej domácnosti

Šetrenie vody a rast cien

Náklady spojené so spotrebou vody v našich domácnostiach sa každým rokom zvyšujú. Je to následok najmä pravidelného zvyšovania cien energetických a vodárenských spoločností. Práve z tohto dôvodu stále viac a viac ľudí hľadá spôsoby, ako ušetriť na spotrebe vody vo svojej domácnosti a získať tým pádom aj viac financií do rodinného rozpočtu. Nakoľko sa spotreba vody týka všetkých členov domácnosti, pripravili sme si pre vás niekoľko tipov, ako môžu v domácnosti na spotrebe vody výrazne ušetriť všetci členovia.

Šetriče vody

Veľmi jednoduchým spôsobom ako výrazne ušetriť na spotrebe vody sú tzv. šetriče vody. Perlátory, úsporné sprchové hlavice alebo solárne, automatické zavlažovače vám dokážu ušetriť nemalé finančné prostriedky. Viac o týchto systémoch sa dočítate v nasledujúcich riadkoch

1. Úsporná sprchová hlavica

Úsporná sprchová hlavica dokáže vďaka zmesi vzduchu a vody pri sprchovaní ušetriť až do  85 % spotreby vody vďaka prietoku len 4 až 7 litrov vody za minútu.

Okrem úspory vody môžete ušetriť a veľa energie, pretože sa musí ohrievať pri spotrebe menej vody (elektrina, plyn). Moderný dizajn sprchovej hlavice zabezpečí, že sa stane elegantnou súčasťou vašej kúpeľne.

2. Úsporné perlátory

Technológia nastaviteľného prietoku vody na úsporných perlátoroch dokáže zabezpečiť úsporu stočného o 30 až 85 %. Prietok vody si môžete nastaviť od 1 do 10 litrov za minútu.

Perlátor je vyhotovený z kvalitného materiálu a je kompatibilný so všetkými modernými batériami. Jemný filter, ktorý je osadený v perlátore navyše zbavuje vodu nečistôt, ktoré sa môžu usadiť na sitku.

3. Sprchové hodiny

Štatisticky sa každý človek sprchuje v priemere 7,8 minúty. Skrátenie pobytu v sprche výrazne ovplyvní spotrebu vody, čím dochádza k jej šetreniu. Pokiaľ by každý člen rodiny skrátil dobu sprchovania sa len o 2 minúty, môže priemerná rodina ušetriť až 12 000 litrov vody

V prípade, že by ste použili sprchovú hlavicu s prietokom 6 la stihnete sa osprchovať do 5 minút, miniete iba približne 30 litrov vody.

4. Solárne automatické zavlažovanie

Automatické zavlažovanie na solárnu energiu využíva až o 90 % menej vody ako hadica. Táto súprava nepotrebuje tlak vody ani žiadne elektrické prípojky. Jedinou podmienkou je dostatočná zásoba vody v rezervoári.

Toto zariadene je vhodné pre malé až stredné záhrady, terasy, balkóny alebo skleníky. Voda je dodávaná pomocou solárneho čerpadla s nastaviteľným výkonom.

Nech sa rozhodnete začať šetriť spotrebu vody ktorýmkoľvek spôsobom, dôležité je najmä začať, teda spraviť prvý krok pre ekologickú úsporu ešte dnes.

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.