/Ako (ne)zničiť solárnu reťaz
solarna-retaz

Ako (ne)zničiť solárnu reťaz

Pomaly sa blíži December a s ním aj každoročné telefonáty zúfalých zákazníkov, ktorí po roku opäť vytiahli zo škatule svoju solárnu vianočnú reťaz. V domnení, že reťaz stačí len nabiť na slnku a bude spoľahlivo svietiť celý mesiac, si reťaz nainštalujú a čakajú na rozsvietenie.

To neprichádza ani po pár slnečných dňoch. Skôr, než odsúdime kvalitu výrobku, pozrime sa na to, ako solárna reťaz funguje.

Ako nabíjať batériu solárnej reťaze

Solárny panel má za úlohu počas dňa nabiť nabíjateľnú batériu, ktorá sa najčastejšie nachádza vo vnútri solárneho panela. Problém sa na 90% ukrýva práve v batérií. Výrobcovia reťazí počítajú s celoročnou prevádzkou. Reťaz schovaná v škatuli spôsobí, že batéria vo vnútri sa počas skladovania znehodnotí. Stratí svoju kapacitu a už ju nie je možné viac nabiť. Riešením je výmena batérie, čo si spravidla vyžaduje náš zásah.

Ak by sa batéria celý rok pravidelne nabíjala, bez problémov by vydržala aj niekoľko rokov.

Naša rada znie: po skončení Vianoc, reťaz nechajte nainštalovanú vonku, kde môže zdobiť váš altánok, strom, živý plot, alebo ako párty reťaz. Tým dodáte letným grilovačkám nový rozmer a reťaz bude spoľahlivo slúžiť aj najbližšie vianočné sviatky.

Solárna reťaz

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.