/RECENZIA: Prečo nekupovať lacnú solárnu lampu?

RECENZIA: Prečo nekupovať lacnú solárnu lampu?

„Ja som také isté svetlo ako vaše, našiel v jednom obchode za 15,- € , prečo ste takí drahí?“

Leto začalo a záujem o solárne osvetlenia stúpa. Hitom sú solárne záhradné lampy s imitáciou horiaceho ohňa. Konkurenti nespali na vavrínoch a do ponuky zaraďujú záhradnú lampu s efektom horiaceho ohňa. Lampa na oko rovnaká s tou našou. Zákazníci pri porovnávaní cien narazia na rozdiel, ktorý na prvý pohľad nehrá v náš prospech. Nasleduje ich otázka, ktorá je uvedená v úvode.

Prečo je naša lampa drahšia?

Aby sme vedeli zákazníkom poskytnúť pravdivú odpoveď, pozreli sme sa bližšie na vzhľadovo rovnakú solárnu lampu v jednom obchodnom reťazci a zisťovali, kde je rozdiel. 

Solárna záhradná lampa s efektom horiaceho ohňa za 15 €

Pri vybalení nás milo prekvapilo bohaté príslušenstvo.V balení okrem zapichovacieho hrotu sa nachádzala aj kovová spona, ktorá umožní použiť osvetlenie ako závesné, alebo stolové. Tieto drobnosti u solárnej lampy TrueFlame nenájdeme, takže lacná lampa získava prvé plus. Sklamanie bolo pre nás celkové spracovanie. Spoje lampy boli ostré a prečnievajúce. Celková úprava materiálu bola horšia než u TrueFlame. Už tu si dovolíme tvrdiť, že lampy nie sú rovnaké ani vzhľadovo. Ale dobre, lampa je o polovicu lacnejšia.

solarne-lampy-spracovanie

Lampu zapíname. Tlačidlo ponúka len možnosť zapnutia a vypnutia lampy. V tomto prípade len 72 LEDiek imitujú plameň o niečo kostrbatejšie než 96 LED na našej „drahšej“ lampe. Na plné nabitie vydržala lampa svietiť približne 6 hodín, a tiež aj svietivosť je viditeľne nižšia. Stupeň ochrany je v tomto prípade IP44 – odolnosť proti striekajúcej vode.

soalrne-lampy-porovnanie-svietivosti

Po rozobratí lampy sa snažíme nájsť rozdiely v elektronike. Výrobca tu použil bežnú AA 1,2 V Ni-MH dobíjateľnú batériu s kapacitou 600 mAh, ktorá nie je jednoducho vymeniteľná. Výrobca udáva v návode na použitie životnosť batérie 8 – 12 mesiacov. Celá sústava LED-iek je rozmiestnená na LED páse do valcového tvaru. Jeho spojenie je trochu nešťastné, do špica zahnuté a spojené slabými spájkovacími bodmi. Toto spracovane rozhodne nedáva predpoklad pre dlhú životnosť. Celú riadiacu elektroniku tvorí len pár súčiastok napájkovaných na LED páse, ale vzhľadom na absenciu možnosti menenia jasu a absenciu USB nabíjania, môže byť elektronika dostatočná.

Solárna záhradná lampa s efektom horiaceho ohňa TrueFlame

Túto lampu predávame už druhý rok ako jednu z najúspešnejších. Britský výrobca ponúka lampu s 96 LED a svetelným tokom 50 Lumenov. Tento údaj sa nám nepodarilo zistiť pri lacnejšej verzií lampy.  Táto lampa je navrhnutá ako len stĺpikové osvetlenie. Okrem zápichovacieho hrotu je v balení aj malá koncovka, ktorú môžete využiť pri skrutkovaní lampy do pevného povrchu. Výrobca v tomto prípade použil podstatne výkonnejší solárny panel, narozdiel od lacnejšej verzie, čo je evidentne vidno aj na nasledujúcej fotke.

lampy-porovnanie-solarnych-panelov

Lampu zapíname. Tu sú navyše k dispozícií 2 ďalšie zníženia jasu lampy za účelom predĺženia doby svietenia. Tieto šetriace režimy využijete najmä počas zimnej prevádzky. Celkovo tak má vypínač 4 polohy. Zapnuté na maximum, zníženie jasu, silnejšie zníženie jasu a vypnuté.Veľkou výhodou je možnosť USB nabíjania. Pokiaľ chcete zaručiť trvalú prevádzku aj počas upršaného týždňa, lampu jednoducho nabijete cez microUSB konektor. Nabíjanie trvá 3 hodiny. Za nás ďalšie veľké plus. 96 LED-iek vytvorí plynulejší a realistickejší efekt horenia. Intenzita svietenia lacnejšej lampy je porovnateľná s najúspornejším módom lampy TrueFlame.

solarne-zahradne-osvetlenie

Na plné nabitie nám svietila TrueFlame 6 h v prípade maximálnej svietivosti. Keď sme zvolili najslabší režim, ktorý je porovnateľný so svietením lacnejšej lampy sa doba svietenia predĺžila na cca 9 hodín. Po rozobratí solárnej lampy TrueFlame vidíme vo vnútri osadenú 18650 Li-ion batériu s kapacitou 2000 mAh (7,2 Wh). Životnosť týchto batérií zvykne bývať aj 3 – 4 roky, niekedy viac. Batéria je v tomto prípade osadená pevne v rámci LED pásika. Elektronika sa nachádza v spodnej časti LED pásu. Zjavne je riešená úplne inak ako pri lacnejšej verzií, nakoľko je k dispozícií viac režimov svietenia a aj USB nabíjanie. Pozitívne vnímame aj zasilikónovaný vstup káblov z vonkajšej časti. V tomto prípade výrobca udáva až IP65 – odolnosť proti tryskajúcej vode.

Solárna lampa za 15 €
Solárna lampa TrueFlame
+ Viac príslušenstva
+ Kvalitná Li-on batéria s dlhou životnosťou
+ Možnosť využiť ako stolnú lampu
+ 3 stupne intenzity jasu
+ Cena
+ 50 Lumenov na najvyššom jase
– Nižšia životnosť batérie
+ 96 LED pre plynulý efekt
– Slabší jas svetla
+ Dlhšia doba svietenia
– Nedá sa regulovať jas
+ Kvalitnejšie dielenské spracovanie
– 72 LED nevytvára tak reálny efekt
+ Možnosť aj USB napájania
– Kratšia doba svietenia– Menej príslušenstva v balení
– Nekvalitná povrchová úprava– Dá sa využiť len ako stĺpikové osvetlenie
– Jeden zdroj energie (solár. panel)
– Cena

Ako vidíte, rozdiely v lampách sú, a to nielen v cene, ale aj spracovaní a v neposlednom rade aj v svietivosti. S podobnými lampami sme sa stretli aj v ponuke čínskych e-shopov. My ostávame naďalej pri drahšej, no overenej a kvalitnej verzii. Na záver si pozrite video, v ktorom sme vedľa seba postavili a zapli obe lampy. Ktorej z nich by ste dali prednosť?

Solárnu lampu TrueFlame si môžete pozrieť v našom e-shope po kliknutí sem.



Pôsobí vo firme Ecoprodukt už niekoľko rokov na technickom aj reklamačnom oddelení. Zaoberá sa poradenstvom aj testovaním solárnych osvetlení, powerbánk, solárnych fontán a podobne.