/Elektromobil, ktorý využíva na zvýšenie energie solárne panely
elektromobil-solarne-panely

Elektromobil, ktorý využíva na zvýšenie energie solárne panely

Nová generácia elektromobilov je už na ceste. Model Lightyear One, využíva solárnu  energiu, je pokrytý solárnymi panelmi a dokáže sa nabíjať počas jazdy. Spoločnosť Ligtyear predstavila prvý prototyp Ligtyear One – elektrické vozidlo, ktoré je pokryté solárnymi panelmi. 

Vyrobí viac solárnej energie, ako spotrebuje

Spoločnosť Lightyear založili v roku 2016 bývalí členovia študentského tímu Solar Team Eindhoven, ktorý vyhral preteky World Solar Challenge – poháňané solárnymi zariadeniami v rokoch 2013, 2015 a v roku 2017. Tieto vozidlá skutočne dokázali zo svojich solárnych panelov vyrobiť viac energie, než spotrebovali. Znamená to, že svoju cestu ukončili s batériou, ktorá bola nabitejšia ako pred jej samotným začiatkom. 

Elektromobil poháňaný solárnymi panelmi

Tím tvrdí, že auto bude mať vstavanú batériu, ktorá vydrží na vzdialenosť až 725 km, no skutočným lákadlom sú solárne panely, ktoré budú pokrývať plochu až 5 m štvorcových. Spoločnosť Lightyear tvrdí, že solárne články sú o 20 % účinnejšie ako tradičné modely, a sú zapuzdrené v bezpečnostnom skle a tým sú chránené pred poškodeným.

V skutočnosti,  ale nebude podpora solárneho panelu hlavným zdrojom energie. Rovnako ho možno  nabíjať ako bežné elektrické auto, len oveľa rýchlejšie. Elektromobil  dokáže spracovať 60 kW rýchleho nabíjania, má štyri elektrické motory, ktoré mu umožňujú zrýchliť z 0 na 100km /h za 10 sekúnd.  

Oblasťou, ktorou elektromobil bude vynikať je určite vzdialenosť až 725 km, ktorú prejde bez nabíjania! Tento fakt výrazne presahuje rekord Tesly, ktorá v súčasnosti prejde vzdialenosť takmer 600 km bez nabíjania.  Ďalšou skvelou vlastnosťou bude, že pri nabíjaní cez nabíjacie stanice sa elektromobil nabije rýchlejšie a za kratší čas.

Elektromobil by sa mal objaviť na trhu už v roku 2021. Spoločnosť Lightyear prijíma predobjednávky na prvých 500 ks vozidiel , za rezervovanú cenu a to 119 000€.

Rovnako ako Tesla aj Lightyear One dúfa, že osloví milovníkov športových áut s ľahkým, elegantným dizajnom. 

SOLARNE-PANELY

Zdroj: inhabitat.com       Fotky: Lightyear One

Vo firme Ecoprodukt pôsobí na obchodnom a marketingovom oddelení. Má na starosti objednávky, logistiku a venuje sa písaniu článkov z oblasti zelenej energie, ale aj novinkám a zaujímavostiam z tejto oblasti.