/USA má prvé letisko, ktoré využíva 100 % solárnej energie
solarne-letisko

USA má prvé letisko, ktoré využíva 100 % solárnej energie

Solárna farma letiska Chattanooga tvorí základ ekologickej iniciatívy letiska. Projekt realizácie začal v roku 2011 a na jeho konci sa letisko môže pýšiť energetickou sebestačnosťou a je uhlíkovo neutrálne.

solárne panely

Solárne panely využité na 100 %

Štvrté najväčšie mesto štátu Tennessee – Chattanooga, má prvé letisko v Amerike, ktoré využíva solárne panely  a energiu z nich na 100 %. Projekt solárnej farmy v hodnote 5 miliónov dolárov sa realizoval sedem rokov a financovala ho Federálna letecká správa.

solarne panely a technik
Photo by senivpetro – www.freepik.com

Prezident a generálny riaditeľ letiska vyhlásil: ,, Je to významná udalosť pre letisko Chatttanooga a obrovský krok k udržateľným zdrojom energie. Tento projekt má významné výhody nielen pre letisko, ale aj pre spoločnosť a sme hrdí nato, že môžeme ísť príkladom v oblasti obnoviteľnej energie aj pre ďalšie letiská, podniky a pre región. Pri vytváraní obnoviteľného zdroja energie, zvyšujeme aj ekonomickú efektivitu letiska.“

letisko so solarnymi panelmi
Photo by Staff File Photo /Times Free Press

Nárast počtu cestujúcich vďaka obnoviteľnej energií

Hoci je letisko Chattanooga menšej prevádzky, v minulom roku vzrástol počet cestujúcich o viac ako 500 0000. Solárna farma má veľkosť 16 futbalových ihrísk s kapacitou 2,64 megawattov energetických a skladovacích jednotiek, ktoré umožňujú nepretržité zásobovanie  energiou, aj počas oblačných dní a nočných hodín.

Obnoviteľná energia sa teší stále väčšiemu nárastu popularity. Je to spôsobené rastúcim nepokojom v súvislosti so zmenou podnebia, ale aj cenovou dostupnosťou solárnych panelov.

solarne panely letisko
Photo by Inman Solar

Na základe dostupných informácií od spoločnosti Forbes, v roku 2009 bola priemerná cena nákladu na inštaláciu solárneho panelu 8,50 dolárov za watt. V dnešnej dobe je to 2,98 doláru za watt – čo znamená 65 % pokles za desať rokov. Tento cenový posun umožní nárast veľkých ale aj malých projektov.

Solárne letiská aj v iných štátoch

100 % solárne letiská majú v medzinárodnom meradle štáty ako India, Južná Afrika a dokonca aj Evkádorske súostrovie Galapágy. V USA má letisko Denver väčšie solárne zariadenie, ale Chattanooga je z dôvodu rozsahu svojej činnosti jediným americkým letiskom, ktoré môže využívať 100 percent obnoviteľnej energie.

Zdroj: inhabitat.com

Vo firme Ecoprodukt pôsobí na obchodnom a marketingovom oddelení. Má na starosti objednávky, logistiku a venuje sa písaniu článkov z oblasti zelenej energie, ale aj novinkám a zaujímavostiam z tejto oblasti.