/Inovatívna veterná turbína v tvare lopty využíva Venturiho princíp

Inovatívna veterná turbína v tvare lopty využíva Venturiho princíp

Švédska spoločnosť Home Energy nedávno predstavila inovatívnu veternú turbínu, ktorá má vrtule usporiadané do guľovitého tvaru, v snahe vyhnúť sa tradičným rotorom pre dosiahnutie štíhleho tvaru turbíny. Táto turbína vyrába energiu iba v malom meradle, jej ročný výnos je približne 15% spotreby energie v priemernej domácnosti. Výslednými vlastnosťami týchto turbín sú zvýšená efektivita a nižšia hlučnosť – sú ideálne pre miesta, ktoré využívajú málo energie, napríklad pre domácnosti podobne ako solárna energia

Väčšina moderných veterných turbín má dizajn s tromi lopatkami, pričom vrchol turbíny je navádzaný počítačom proti smeru vetra. Takéto turbíny môžu dosiahnuť až šesťnásobnú rýchlosť vetra.

energballed3

Venturiho princíp

Toto prepracovanie konvenčných veterných turbín využíva Venturiho princíp na vedenie vzduchu cez jej šesť lopatiek a okolo svojho generátoru. Tento princíp bol pôvodne využívaný pre meranie tlaku vytvoreného vedením nestlačiteľnej kvapaliny cez zúženú časť trubice.

energyballed1

Týmto spôsobom sa využije väčšia oblasť vetra než pri veternej turbíne s porovnateľným priemerom.

Podstatou tohto princípu je, že nasávaný vzduch prúdi cez zúžený priestor pri nižšom tlaku a vyššej rýchlosti a roztáča lopatky turbíny. Vzhľadom k tvaru lopatiek turbíny je vietor urýchľovaný vytváraním oblasti nízkeho tlaku vzduchu vo vnútri gule.

Home Energy primárne navrhuje nízkoenergetické riešenia pre domy, sídliská, firmy a občiansku vybavenosť. Taktiež by mohli robiť dizajn aj pre zábavné parky: možno by tieto zábavné vrtule mohli kompenzovať dopad emisií, ktoré tieto parky vytvárajú.

Zdroj: Inhabitat

 

solarny ostrovny system
Solárne nezávislé systémy u nás v obchode

 

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.