/Roztomilá solárna mačka, ktorá vám nabije aj mobilný telefón

Roztomilá solárna mačka, ktorá vám nabije aj mobilný telefón

Slnečná energia a jej využitie dostala práve nový rozmer. Newyorská technologická spoločnosť Grouphug otvorila „Solar Cat“ v Newyorskej sále vedy na Deň Zeme 2019 v rámci výstavy, ktorá má ukázať zábavnú a kreatívnu stránku obnoviteľnej energie.

solárne panely

Pri realizácii predbežného výskumu projektu, zakladateľ skupiny Grouphug – Krystal Persaud zrealizoval interview so 100 obyvateľmi New Yorku a zistil, že mnohí z nich mali mylné predstavy o slnečnej energii. Persaud, ktorý chcel vyvrátiť predstavu ľudí, že solárne systémy sú vhodné len pre ľudí s určitým typom domov. Rozhodol sa integrovať viac priemyselného dizajnu práve do solárnej technológie.

solar-car-edukativny-panel-a-ludia

„V Grouphug je našim poslaním zmena vnímania, že obnoviteľná energia je nudný nástroj, ktorý si kúpilo iba pár vyvolených,“ vysvetľuje Persaud na firemnom blogu. „Samotná technológia môže byť navrhnutá tak, aby bola kompaktnejšia, zábavná a mala svoju unikátnosť.

S tímom študentov a elektrotechnikov NYSCI „Explainers,“ bol projekt Solar Cat uvedený do života. Systém fotovoltických panelov s výkonom 140 wattov v tvare mačky, je namontovaný na okne v Newyorskej sále vedy a využíva slnečnú energiu na napájanie priľahlého interaktívneho, panelového systému, ktorý má edukatívnu funkciu a poskytuje fakty o trvalo udržateľných zdrojoch energie.

solar-cat-vyroba-a-montaz

Prepínanie spínača na solárnom paneli umožňuje pustiť elektrinu do modelového domu. Dvojica USB portov vytvára priestor ako dobiť smartfón, a teda Solar Cat slúži aj ako solárna nabíjačka na mobil. Toto všetko ponúka Solar Cat vďaka využitiu solárnej technológie. Bunky panelov sú vyrobené z priehľadného plastu, čo znamená, že návštevníci môžu vidieť komponenty použité vo vnútri zariadenia.   

solar-car-solarne-panely

Solárna mačka je prvým, no určite nie posledným kreatívnym projektom firmy Grouphug. Spoločnosť má ešte viac plánov pre projekty zamerané na trvalo udržateľný dizajn. Kombinácia solárnych panelov s osobnými koníčkami spotrebiteľov (ako sú napr. mačky) dúfajme inšpiruje viac občanov v New Yorku, ale aj v iných mestách, že obnoviteľná energia nie je iba pre „zámožných“ alebo technicky zdatných ľudí. Spoločnosť tiež dúfa, že solárna technológia nemá len silu na zber slnečnej energie, ale aj silu na to, aby vyčarila ľuďom úsmev na tvári.

cta-solarne-nabijacky

Zdroj: inhabitat.com       Photos: www.grouphugtech.com

Vo firme EcoProdukt pôsobí na marketingovom oddelní a zaoberá sa článkami z oblastí, ako sú solárna energia, Off-grid a zariadenia využívajúce obnoviteľné zdroje pre dom, záhradu a turistiku.