/Fascinujúca zelená fasáda budov na pobreží miest ako zdroj čistej energie
solarna-veterna-energia-fasada-potraviny-uspora-energie-

Fascinujúca zelená fasáda budov na pobreží miest ako zdroj čistej energie

Veterné turbíny sa v mestách vyskytujú len zriedkakedy pre svoju hlučnosť a rozmery. Študentka Murtadi Alkabi z Delf vytvorila unikátny koncept pobrežných budov, ktoré nielen zberajú vietor a premieňajú ho na energiu, zároveň slúžia ako vetrolamy. To je len začiatok z mnohých užitočných vlastností tejto fasády.

Úroda plodín na fasáde domu

Systém fasády je pokrytý rastlinami, ktoré produkujú potraviny. Zároveň fasáda obsahuje solárne články, ktoré rovnako prispievajú k energetickej sebestačnosti stavby. Obnoviteľné zdroje v technológiách integrované priamo do stavby niekedy nevyzerajú príliš esteticky, no tento koncept v sebe spája krásu, ekologické parametre aj energetickú sebestačnosť.

solarna-veterna-energia-fasada-potraviny-uspora-energie-

Vysoká priestorová účinnosť pri získavaní energie z obnoviteľných zdrojov

Modulárne prvky vytvárajú pri nárazoch vetra úžasné obrazce a vzory. V kombinácii s mechanizmom na zber dažďovej vody  je zabezpečený dostatok vlahy pre flóru na fasáde.

solarna-veterna-energia-fasada-potraviny-uspora-energie-

Fotovoltaické panely zas pri prebytku vracajú elektrinu do verejnej siete, čím sa ešte viac znižuje účet za energie.  Modulárne prvky sú usporiadané tak, že pri generovaní určitého množstva energie potrebujú oveľa menej priestoru, ako keby boli systémy usporiadané samostatne.

solarna-veterna-energia-fasada-potraviny-uspora-energie-

Pre porovnanie, fasáda vyrobí viac energie, ako belgická veterná farma s 11-timi veternými turbínami vysoko nad zemou na ploche 5 štvorcových kilometrov.

Zdroj: http://inhabitat.com/murtada-alkabi-develops-a-brilliant-wind-harvesting-facade-for-coastal-urban-buildings/

Article by Lidija Grozdanic

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.