/Moderný pasívny dom z Austrálie so solárnou technológiou
pasívny dom

Moderný pasívny dom z Austrálie so solárnou technológiou

Architekti sídliaci  v Osmingtone, dokázali vyťažiť maximum z krásneho pozemku s trávnatým porastom v západnej Austrálii. Títo architekti odhalili nádherný Paddock House s rozlohou 2 000 štvorcových stôp,ktorý využíva slnečnú energiu, solárne panely, prírodné materiály a niekoľko pasívnych prvkov, aby spojili domov s obklopujúcou  prírodou a zároveň znížili spotrebu vody a energie obyvateľov.

Nachádza sa na ražnom poli v Margaret River v Austrálii a bol strategicky navrhnutý tak, aby mal silné spojenie s prírodou a okolím. Obdĺžnikový tvar orientovaný na sever, využíva slnečné svetlo a disponuje sériou celosklenených fasád a otvorov, ktoré poskytujú ohromujúci výhľad, ako aj prístup do vonkajších priestorov na čerstvom vzduchu.

dom na poli

Okrem toho, že sa z tohto idylického miesta vyťažilo čo najviac, dizajn bol zameraný aj na využitie prírodných materiálov a prvkov pasívneho dizajnu, aby sa znížila ekologická stopa domu. Počnúc materiálmi je exteriér obložený z utesneného surového cementu, ktorý nielenže poskytuje domu kvalitnú izoláciu, ale aj možnosti na nenáročnú údržbu.

dom na poli
deti pred domom

Na rozdiel od svetlých exteriérov, vonkajšie plochy, ktoré obklopujú dom boli lemované teplou tónovanou preglejkou, ktorá bola tiež použitá v celom vnútornom obytnom priestore ako jemnejší tón farieb. V skutočnosti preglejka a betón majú popredné miesto v celej domácnosti. Z elegantných betónových blokov používaných na vytvorenie stien a preglejky použitej na strop, ako aj na ďalšie vybavenie. Kombinácia betónu a dreva dodáva domu modernú, no zároveň útulnú atmosféru v interiéry.

deti pred domom
interiér domu

Spolu s množstvom prírodných materiálov bol dom vybavený niekoľkými pasívnymi opatreniami, ako je napríklad jeho severná orientácia, ktorá prináša prirodzené svetlo  a vytvára systém efektívneho vetrania počas horúcich letných mesiacov. Okrem toho odkvap, ktorý prevísa a vyčnieva z boku domu, poskytuje tienenie vnútorných, ale aj vonkajších priestorov.

interiér pasívneho domu
interiér pasívneho domu

Dom je poháňaný technológiou 4,5 kW fotovoltických solárnych panelov, ktorá generuje dostatok energie pre potreby rodiny. Strata energie je ďalej minimalizovaná betónovými podlahovými doskami a izolačnými stenami z cementových blokov, ktoré slúžia ako izolačná vrstva. Pre úsporu vody bola postavená prístavba so systémom recyklácie odpadovej vody.

záber zo vzduchu na dom

Zdroj: inhabitat.com      Fotky: douglasmarkblack.com

Preložil: Ecoprodukt.sk

cta solárne panely

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.