/Prírodná kozmetika a zásady, ktoré by vám nemali uniknúť

Prírodná kozmetika a zásady, ktoré by vám nemali uniknúť

Veľa z nás si začalo uvedomovať aj vďaka medializovaným informáciám ohľadne kvality ponúkaných potravín, ako je dôležité sledovať to čo jeme. Sledujeme kvalitu potravín, pôvod, zloženie. Nemali by sme ale zabúdať, že nielen to čo konzumujeme treba starostlivo vyberať, ale aj produkty ktoré nám pomáhajú starať sa o naše telo.

cosmetic-prirodna-eco
Zdroj foto: https://pixabay.com/photos/cosmetic-skincare-female-natural-2357981/

Ponúkame Vám rýchlu príručku o tom, ako sa orientovať v prírodnej kozmetike a začať žiť ekologickejšie aj v tomto smere.

Prírodná kozmetika a produkty v kúpeľni

Prírodná kozmetika, mala by obsahovať prírodne zložky a to rastlinného, živočíšneho a minerálneho pôvodu. Pokiaľ ide o spracovanie využívajú sa veľmi šetrné fyzikálne spôsoby. Prírodné suroviny ktoré tvoria jej zloženie, sú veľmi jemné, príjemné k ľudskej pokožke a v neposlednom rade šetria životné prostredie. 

Zdroj foto: https://www.pexels.com

Kúpou výrobkov, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, zabraňujeme úniku škodlivých chemikálií do našich oceánov a vodných tokov. Keď už hovoríme o prírodnej kozmetike, na trhu je množstvo prírodných mydiel, sprchových gélov a šampónov. Za zmienku stoja aj prírodné zubné pasty v tabletkách. Zaručia Vám belšie a hladšie zuby a sú jedinečnou kombináciou zdravej a ekologickej náhrady za konvenčné zubné pasty.

Zdroj foto: https://www.pexels.com

Na toalete by sa mal nachádzať toaletný papier vyrobený z recyklovaných materiálov. Ak  budeme hovoriť o  čistiacich prostriedkoch, vyhľadajte prírodné výrobky,ktoré neobsahujú škodlivé chemikálie. Tieto chemikálie vstupujú do vodných tokov a môžu mať veľmi nepriaznivé účinky na morskú faunu.

Čo si všmímať na obaloch

Je veľmi dôležité čítať si zloženie produktov, ktoré je  uvedené na obaloch. Rovnako ako potraviny, aj kozmetické produkty majú svoje zloženie uvedené na obaloch. V prípade kozmetiky, je ale zložitejšie sa vyznať v zložkách ktoré obsahuje. Ak vezmete produkt, začnete čítať zadnú stranu so zložením a hneď prvá zložka má dlhý nezrozumiteľný názov, nasledujúca rovnako a takto to ide až ku koncu, vtedy si už môžeme uvedomiť, že toto s prírodnou kozmetikou asi veľa spoločné mať nebude. 

Zdroj foto: https://pixabay.com/photos/soap-oil-almonds-cores-sponge-2333391/

Mnoho z výrobcov, ktorí sa venujú výrobe prírodnej kozmetiky s snažia ku každému produktu priradiť certifikát. Ten Vám síce nezaručí, že kozmetika alebo produkty sú naozaj prírodné, ale minimálne Vám zaručí kvalitu, takmer žiadnu toxicitu a šetrnosť k zdraviu. 

Prírodná kozmetika má trvanlivosť necelý rok

Produkty z radu prírodnej kozmetiky majú trvanlivosť cca 6 mesiacov. Fermentácia zvyšuje životnosť týchto produktov. Znamená to, že rastlinné výťažky sa nechávajú kvasiť, teda fermentovať niektorými typmi kvasiniek – napríklad laktobacilom. Človek by možno neveril, ale má to nesmierne pozitívne účinky na výsledný produkt. Krém, alebo sprchové mydlo sa dostanú hlbšie do pokožky a to prispieva k jej pružnosti. Fermentácia zabraňuje aj vzniku alergických reakcií, nakoľko rastliny sú práve tie, na ktoré väčšina ľudí reaguje alergickou reakciou. Ako sme už spomínali, nie všetko čo má označenie prírodné aj naozaj prírodné je. Buďme obozretní a sledujme a v neposlednom rade viac čítajme zloženia produktov, ktoré kupujeme :-).

Zdroj:  ECO PRODUKT

Vo firme Ecoprodukt pôsobí na obchodnom a marketingovom oddelení. Má na starosti objednávky, logistiku a venuje sa písaniu článkov z oblasti zelenej energie, ale aj novinkám a zaujímavostiam z tejto oblasti.