/Záhrada v uzavretej fľaši, ktorá prosperuje už 53 rokov.
zahrada-vo-flasi-ekosystem-uzavrety-zelene-ekosystemy-13

Záhrada v uzavretej fľaši, ktorá prosperuje už 53 rokov.

David Latimer (80r.) vytvoril svoju záhradu vo fľaši v roku 1960 a v roku 1972 je naposledy otvoril. Fľaša je od vtedy tesne a pevne uzatvorená. Mal to byť pokus, no sebestačný ekosystém žije a prosperuje už 53 rokov bez otvorenia fľaše.

Ako vidíte, fľaša, či skôr demižón je plný zdravej vegetácie, ktorá prosperuje už 40 rokov bez otvorenia a kontaktu s okolitým prostredím. Vnútorná rozmanitosť rastlinných druhov oplýva zdravou zeleňou. Ako povedal tvorca tohto unikátu, fľaša je pár metrov od okna, z  ktorého získava trochu slnečného svetla. Každý rok ju otočí, aby získala energiu rovnomerne. Rastlinu nikdy neorezal, sama sa udržiava v uzavretom priestore.

zahrada-vo-flasi-ekosystem-uzavrety-zelene-ekosystemy-13

Vegetácia si vytvorila svoj vlastný nezávislý ekosystém. Všetko, čo potrebuje, je solárna energia zo slnka, ktorú premieňa pomocou fotosyntézy na svoju životnú energiu.

solarne-svetelne-dekoracne-podlahove-retaz-senzorove-osvetlenie-LED-01
Vďaka predaju eko-výrobkov v našom Eshope vám môžeme prinášať tieto zaujímavé články.

Svetlo sa v listoch rastliny vstrebáva pomocou proteínov, ktoré obsahujú chlorofyl (zelený pigment). Rastliny využívajú bunkové dýchanie. Baktérie v pôde absorbujú organický odpad a vyživujú korene. Kyslík vzniká ako odpad pri absorpcii oxidu uhličitého. Sacharidy zas reagujú s kyslíkom, vodou a vzniká chemická energia. Kolobeh vody je samostatný proces. Voda sa zráža na stenách fľaše a prirodzene sa vracia do pôdy.

zahrada-vo-flasi-ekosystem-uzavrety-zelene-ekosystemy-13

Fľaša stojí na svojom mieste už 27 rokov, kým šiel bývalý elektroinžinier do dôchodku. Záujem o jeho pokus prejavila aj NASA pri niekdajších pretekoch vesmírnych programov. Rastliny by mohli využiť ako čističky škodlivých látok v ovzduší, aby bola vesmírna stanica úplne sebestačná.

David Latimer je presvedčený, že ho jeho záhrada prežije a bude tešiť jeho deti po tom, ako tu už on nebude.

Zdroj: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2267504/The-sealed-bottle-garden-thriving-40-years-fresh-air-water.html

Article by DAVID WILKES

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.