/Vedci objavili solárneho morského slimáka

Vedci objavili solárneho morského slimáka

Tento morský slimák sa živí riasami približne 2 týždne. Potom do konca života už nepotrebuje jesť, pretože energiu prijíma zo slnečného svetla podobne, ako solárny panel vďaka fotosyntéze, rovnako ako rastliny.
(k článku video)

Zo zelených rias absorbuje chlorofyl a s ním aj istú časť DNA, ktorú prijíma do vlastnej. Stačia mu približne dva týždne, počas ktorých sa kŕmi morskými riasami.

Zelený chlorofyl sa ukladá v jeho tele a keď je ho dosť, prestane konzumovať riasy, pretože uložený chlorofyl dokáže premieňať pomocou fotosyntézy slnečné svetlo na životnú energiu, z ktorej naďalej žije bez potreby prijímať ďalšiu potravu až do konca svojho života.

Ako je to možné? Toto bolo pre vedcov donedávna záhadou. Keďže slimák potrebuje asi 10% bielkovín na udržanie jeho tela v chode, získava ich fúziou DNA rias s vlastnou DNA. Táto DNA sekvencia zabezpečuje získavanie potrebných proteínov rovnakým spôsobom, ako to robia samotné riasy vďaka jedinečnému génu, ktorý obsahovala jeho vlastná DNA.

Možným vysvetlením je aj to, že gény sú potom začlenené do slimákovej vlastnej DNA, vďaka ktorým môže produkovať potrebné bielkoviny, aby mohli „ukradnuté“ chloroplasty pokračovať v práci. Ďalším prekvapením bolo, že vedci objavili tento gén aj v pohlavných bunkách, takže schopnosť žiť zo slnečnej energie sa prenáša aj na jeho potomkov. Tento slimák je unikátny najmä preto, že väčšina ostatných organizmov potrebuje slnečnú energiu na spracovanie už zjedenej hmotnej stravy. Tento slimák je tak trochu hybridom živočícha a rastliny.

 

 

Zdroj: http://www.newscientist.com/article/dn16124-solarpowered-sea-slug-harnesses-stolen-plant-genes.html#.UqWQQPTuK1M

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.