/Prečo sa Veľké Zelené jazero zmenilo na Krvavo Červené jazero?

Prečo sa Veľké Zelené jazero zmenilo na Krvavo Červené jazero?

Slaná voda Iránskeho jazera Urmia sa zmenila z tmavo zelenej farby na krvavo červenú, zrejme vplyvom rozšírenia rias a baktérií.

Krvavá premena. Farba vody jazera Urmia sa od apríla do júla zmenila zo zelenej na červenú farbu. Foto NASA Earth Observatory

Rovnako ako známe Aralské jazero medzi Kazachstanom a Uzbekistanom a Saltonské jazero v Kalifornii, rozloha slaného jazera Urmia v Iráne sa vysúšaním v posledných desaťročiach zmenšuje. Teraz jazero, jedno z najväčších na Blízkom Východe, vyzerá skôr ako gigantická kriminálna scéna.

V apríli nasnímal satelit NASA jazero Urmia s tmavo zeleným odtieňom. Ale v júli už bola voda jazera plná rias a baktérií, ktoré ho zmenili na znečistenú červenú kaluž.

Sucho, teplo a zvýšené požiadavky na zavlažovanie spôsobili neustále zmenšovanie slaného jazera v severnom Iráne blízko hraníc s Tureckom. Rovnako, ako jazero vysychá, zvyšuje sa jeho slanosť. Vysoká koncentrácia soli v teplej vode sa stáva živnou pôdou pre riasy Dunaliella, ktoré môžu zmeniť farbu vody na krvavo-červenú.

„V morskom prostredí je Dunaliella salina zafarbená na zeleno“ uvádza pre NASA Mohammad Tourian, vedec zo Štuttgartskej Univerzity. „V prostredí s vysokým obsahom solí a množstva svetla sa mikroriasy zmenia na červené v dôsledku produkcie ochranných karotenoidov v bunkách“.

Baktérie z rodiny Halobacteriaceae mohli zohrať tiež svoju úlohu: tieto organizmy, ktoré milujú slanú vodu používajú červený pigment na absorbovanie slnečného svetla a menia ho na energiu, čiže veľké množstvo takýchto baktérií by sa mohli podieľať na červenom zafarbení.

Zmena farby vody v jazere Urmia sa už udiala aj predtým. Jarné dažde a rozpúšťajúci sa sneh z neďalekých pohorí za normálnych okolností prečistil vodu v jazere Urmia, a pomáhal stabilizovať slanosť a tiež jeho farbu. Ale vďaka vysychaniu a využitím vody pre agropriemysel v regióne sa červená voda stane asi stálejším pohľadom.

Na základe satelitných záberov sa zdá, že jazero Urmia stratilo v posledných 14 rokoch približne 70% svojho povrchu. Ostré, biele kryštály soli, zbytok po odparovaní, teraz lemujú vysychajúcu červeno zafarbenú mláku, a odrádzajú turistov aj migrujúcich vtákov. Jazero bolo miestom jedného z najväčších výskytov kreviet, ale úbytok vody a zvýšenie slanosti znížili ich rast a reprodukciu.

„Ak využitie krajiny a spotreby vody zostane taká, ako je teraz, jazero sa môže stratiť už čoskoro“, vyjadril sa Hossein Akhani, biológ z Teheránskej Univerzity. „O tom nie sú žiadne pochyby“.

Zdroj: National Geographic

 

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.