/Nemecko požaduje zákaz predaja áut so spaľovacím motorom od roku 2030

Nemecko požaduje zákaz predaja áut so spaľovacím motorom od roku 2030

Nemecký Bundesrat (Spolková rada) vydal správu, podľa ktorej požaduje, aby sa po roku 2030 zastavil predaj všetkých vozidiel so spaľovacím motorom.

Následne bude možné zakúpiť len vozidlá s nulovými emisiami, čo znamená, že na výber budú elektrické vozidlá, alebo vozidlá s vodíkovými článkami. Zatiaľ to nie je právne záväzné, ale Spolková rada už požiadala Európsku komisiu, aby implementovala tento zákaz v rámci celej Európskej únie. A keďže nemecké regulácie majú tendenciu formovať pravidlá EU, je možné, že sa im môže podariť presadiť podporu alternatívnych energií aj v automobilizme.

Rada rovnako požaduje prehodnotenie daňových pravidiel Európskej komisie a ich efekt na „stimuláciu mobility s nulovými emisiami“. Ale čo to znamená, to nie je úplne jasné. Môže to znamenať zavedenie väčších daňových stimulov pre nákup áut s nulovými emisiami, ale rovnako to môže byť zavedenie daní  pre dieslové autá v štátoch EU. Automobiloví výrobcovia sa obávajú, že zavedenie tvrdších emisných štandardov môže zabiť diesel – odpočítajte nízku hodnotu vlastníctva a urýchlite jeho zánik.

Verejnosť sa však nemusí až tak obávať. Forbes uvádza, že registrácia nových dieslových áut, ktoré stále zostávajú hlavnými na európskom trhu, v auguste prudko poklesol v niektorých krajinách EU. Zdá sa byť pravdepodobné, že emisný škandál Volkswagenu priniesol oneskorený efekt na predaj dieslových áut. Keď sa to spojí so silnými stimulmi pre nulové emisie a predpoklad zákazu predaja spaľovacích motorov, pre mnohých európanov to bude znamenať, že keď budú uvažovať nad nákupom ďalšieho auta, budú sa rozhodovať medzi elektrickým autom alebo autom s vodíkovými článkami.

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.