/Ahoj, som Hank a kúpil som si autobus. (fotoreport)
autobus-pojazdny-dom-eko-riesenie-obnovenie-LED-00

Ahoj, som Hank a kúpil som si autobus. (fotoreport)

Na škole, kde som študoval architektúru som už bol unavený z výkresov a objektov, ktoré nikdy nebudú existovať a sú pre imaginárnych zákazníkov. Dávam prednosť skutočnej práci rukami. Rád si užívam skúmanie a objavovanie detailov priamo pri práci. Na môj záverečný magisterský projekt som si kúpil starý školský autobus a premenil som ho na pojazdný dom s veľkosťou menšieho bytu.  

Štedrý priestor bez hypotéky

Môj ambiciózny a neortodoxný projekt podporil môj inštruktor Adam Marcus. Autobus za 3000 USD si vyžiadal ďalších 6000 USD na vylepšenie. No je to stále menej, než som zaplatil na školnom za posledný semester. Väčšina prác trvala do 15 týždňov. Nebol to pôvodný zámer, ale chcel som ľudom ukázať najmä potenciál takejto odvážnej premeny.

autobus-pojazdny-dom-eko-riesenie-obnovenie-LED-00

Existuje veľa študentov architektúry, ktorí nechápu základné fyzikálne obmedzenia materiálov a spôsoby ich kombinovania. Tento projekt je ukážkou, ako budovať malé štruktúry s jednoduchým dizajnom a detailami. Skúsenosti sú cennejšie, ako kreslenie na papier.

Energeticky nenáročný a bohatý na priestor

Pozrite si niekoľko ostrých záberov, ktoré ukazujú variabilitu priestoru. Ten pozostáva zo štyroch zón – kúpeľňa, kuchyňa, obývací priestor  a spanie.

autobus-pojazdny-dom-eko-riesenie-obnovenie-LED-00autobus-pojazdny-dom-eko-riesenie-obnovenie-LED-00

Jedným z hlavných cieľov bolo vytvoriť životný priestor aspoň 20 m2.  Z priestoru nad oknami som eliminoval všetok nábytok, ako police, skrinky a úložné priestory, ako v lietadle.  Tým som dosiahol skvelý ucelený priestor, kde z jedného konca dovidíte na druhý aj keď sedíte. Zároveň máte z ktoréhokoľvek miesta nerušený panoramatický výhľad.  Tenkostenná štruktúra z ohýbanej preglejky integruje konštrukciu, izoláciu, elektrické vedenia a LED osvetlenie.

Bežné obytné autobusy sú stiesňujúce

Okná a holé steny navôkol tak dodávajú pocit otvoreného priestoru. Veľa obytných autobusov má steny zapratané skrinkami a dramaticky zníženým stropom a krytím pre zachovanie súkromia. Je to dosť stiesňujúce.  Súkromie v mojom autobuse zabezpečujú vysúvacie rolety na magnet v každom okne.

autobus-pojazdny-dom-eko-riesenie-obnovenie-LED-00

Dostatok svetla tak vytvára dojem štedrého priestoru. K tomu slúžia aj dobre využité strešné poklopy.  LED osvetlenie s funkciu stmievania zaručuje možnosť nastaviť si tú pravú svetelnú atmosféru.

autobus-pojazdny-dom-eko-riesenie-obnovenie-LED-00

WC je riešené za prepážkou. Mobilná verzia by mala byť časom nahradené za splachovacie s tankom na splašky. Rovnako aj sprcha. Vykurovanie zabezpečujú propánové kachle. Umývanie riadu rieši umývadlo s nožnou pumpou.

Pozrite si animované zábery variabilného a plne funkčného priestoru s kráľovským spaním, kde sa pohodlne vyspí až 6 osôb.

autobus-pojazdny-dom-eko-riesenie-obnovenie-LED-00

Projekt stále pokračuje, na rad príde aj nedotknutá kabína šoféra. Pozrite si aj fotoreport z 500 míľovej cestu naprieč niekoľkými štátmi USA od Oregonu po Minnesotu.

autobus-pojazdny-dom-eko-riesenie-obnovenie-LED-00

Zdroj: http://www.hankboughtabus.com/

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.