Víkend je pred nami, počasie nám praje a ak sa zrovna nemáte program, môžete sa inšpirovať našim tipom „Urob si sám„. Ak ste vášnivý hubár, alebo sa na zimu zásobujete sušeným ovocím, postavte si solárnu sušičku na potraviny, ovocie, či hríby. Bežne dostupné kuchynské sušičky stoja do 100€, výkonné s väčšou kapacitou až 600-700€. Ich nároky na spotrebu energie tiež nie sú zrovna nízke. Rádovo 250-750W. Solárna sušička (dehydratátor) má nulovú spotrebu a pri väčšom množstve vám okrem trvanlivých potravín ušetrí nemalé sumy za energiu. Poďme na to.
1. Príprava
Pripravte si opracované drevo, skrutky, pílu, ostatný vercajch a kto chce, niekoľko vychladených pív 🙂
2. Konštrukcia rámu
Začneme s konštrukciou rámu solárneho kolektora.
3. Upevnenie
Z jednej strany upevníme kus preglejky a dovnútra upevníme obdĺžnik z ALU plechu, alebo fólie.
4. Tesniaci materiál
Zadnú stranu môžeme vybaviť tesniacim materiálom, aby sa preglejka nezačala vplyvom teploty ohýbať.
6. Striekanie
Vnútro budúcej komory nastriekame čiernou farbou, ideálne matnou pre čo najlepšie zúžitkovanie slnečného svetla.
7. Ochrana proti hmyzu
Otvory prekryjeme sieťkou, aby dovnútra nevnikal hmyz, či nečistoty.
8. Uzavretie komory
Komoru uzavrieme priehľadným plexisklom, fóliou. Najideálnejší je lexan pre jeho vlastnosti a dostupnú cenu.
10. Upevnenie plechoviek
Do komory sme upevnili plechovky od nápojov pre ešte väčšie kumulovanie tepla. Zabezpečí sa tak konštantnejšia teplota aj keď sa slnko občas schová za mraky. Tie tiež prepúšťajú tepelné infračervené žiarenie, no je ho o niečo menej.
11. Upevnenie plechoviek
Správne, plechovky nasriekame rovnakou čiernou matnou farbou. Teraz to už začína vyzerať ako solárny kolektor.
12. Montáž lexanu
Opäť namontujeme lexan a zmeriame nárast teploty.
Skvelé! teplota okamžite stúpla na 74°C. Dosť pre sušenie potravín.
13. Nosné rebrá
Rám postupne začína vyzerať ako náš zámer – sušička na ovocie. Pridávame nosné rebrá, na ktorých budú usadené zasúvacie rošty s potravinami, ovocím, alebo hubárskym nálezom.
14. Prúdenie vzduchu
Na hornej strieške vypílime asi 10 cm otvor. Pre správne fungovanie sušičky nie je tak dôležitá teplota, ako správne prúdenie vzduchu. Predsa nechceme ovocie variť vo vlastnej vlhkosti, ale rýchlo usušiť.
15. Posledná sieťka proti hmyzu
Vnútornú stranu otvoru zabezpečíme sieťkou. Dá sa očakávať, že o naše ovocie budú mať veľký záujem osy a iný hmyz. Z vonku otvor prikryjeme strieškou, aby nám náhodou pri letnej búrke nenapršalo dnu.
16. Pár tipov na záver
Strieška môže byť vysunutá niekoľko cm nad úroveň komory pre kvalitnú výmenu vzduchu.
Na záver primontujeme dvierka na kovových pántoch a blížime sa k záveru.
Solárna sušička je hotová. Už len počkať na prvú úrodu, či nádielku hríbov. Na internete je tiež množstvo rád, ako uchovať iné potraviny, či mäso sušením. Veľa šťastia.
zdroj a foto: http://thehomesteadingboards.com/2012/03/diy-solar-dehydrator/?utm_content=buffer7a0fc&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
preklad: redakcia ecoprodukt.sk (g)