/Veterné turbíny novej generácie fungujú ako zväčšovacie sklo

Veterné turbíny novej generácie fungujú ako zväčšovacie sklo

Tradičné trojlisté veterné turbíny by sa mohli stať minulosťou, ak by sa ujala nová generácia, ktorá vyzerá úplne inak. Štúdia profesora Yui Ohia z Kyushu university nedávno predstavila „veterné šošovky“ s veternou turbínou, ktorá strojnásobuje účinok vetra.

 

Veterný objektív bol nedávno predstavený na Medzinárodnej výstave Yokohama-obnoviteľné zdroje. Konštrukcia funguje podobne, ako zväčšovacie sklo, no v tomto prípade objektív zosilňuje prúdenie vetra. Ohya dizajn nemá príliš veľa pohyblivých častí, ako je to pri bežných turbínach, iba okrajový difúzor.

windlens-ed02

Listy sa otáčajú v obruči širokej 112 metrov a môže poskyutnúť dostatok energie pre nekoľko priemerných domácností. Projekt zatiaľ nebol uvedený do komerčnej prevádzky, no určite by poskytol dostatok obnoviteľnej energie a oveľa atraktívnejší dizajn veterných turbín, ako ich doposiaľ poznáme ako alternatíva.

Zdroj: http://inhabitat.com/wind-lens-turbines-could-boost-energy-generation-3x/

Article by Ariel Schwartz

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.