/Prvý Bio-benzín na svete vyrobený zo smrtiacej baktérie – E.coli

Prvý Bio-benzín na svete vyrobený zo smrtiacej baktérie – E.coli

V posledných rokoch sa ukázalo, že baktérie môžu vyproduktovať aj celkom užitočné a cenné produkty, či už je to zlato alebo poháňanie batérií. Teraz tím z Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) vyrobil ako prvý na svete biobenzín, z poddajnej, ale aj smrtiacej baktérie – E.coli. No nielen to, ale ich biobenzín má rovnaké zloženie ako bežný benzín.

Nie je to ale prvýkrát, keď boli baktérie využité ako zdroj paliva. V skutočnosti je to výlučne E.coli – E.coli, tá nechutná príšera, ktorá má na svedomí niekoľko smrteľných otráv jedlom – premenená na palivo má takmer identické zloženie ako motorová nafta.

Ale projekt inšitútu KAIST by mohol v budúcnosti predstaviť niečo viac komerčne životaschopné ako je táto baktériová bionafta. Navyše, biobenzín má o 30% vyšší energetický obsah ako tradičné biopalivá. Proces vyvinutý profesorom Lee Sang-yupom a jeho tímom inžinierov na KAIST zistili, že keď dodávajú E.coli cukry z rastlín, tá ich dokáže svojimi enzýmami premeniť na mastné kyseliny.

Odvtedy bolo výzvou pre tímy podľa Clean Technica vyrobiť krátke uhľovodíkové reťazce, alebo teda alkány charakteristické pre benzín. Cieľom je vyrobiť reťazce dlhé štyri až dvanásť uhlíkov. Predchádzajúce snahy sa priblížili k trinástim až sedemnástim uhlíkovým atómom, ale to nás dostalo len na bionaftu.

Tak vedci za KAIST-u vyvinuli prostriedok na produkciu krátkych reťazcov upravením metabolických dráh baktérii, tak aby sa zamerali na produkciu mastných kyselín s krátkymi reťazcami. Potom sa tieto mastné kyseliny premienali na príslušné benzínové alkány. Profesor Lee vysvetlil: „Dôležitosť tohto pokroku spočíva v tom, že nemusíte robiť ďaľší proces na to, aby ste štiepili olej vytvorený E. coli na produkovanie benzínu. Uspeli sme pri premieňaní glukózy alebo odpadovej biomasy priamo na benzín.”

Skôr než prepadneme nadšeniu, musíme skonštatovať, že palivo vyrobené za pomoci baktérii má ešte pred sebou veľmi dlhú cestu k tomu, aby bolo komerčne výhodné. Laboratórium v KAIST vyrába iba pár kvapiek paliva za hodinu – len 580 miligramov paliva na liter baktériovej kultúry s glukózou.Tím už pracuje na produkcii 3 gramov paliva za hodinu a odtiaľ sa chce pohnúť neskôr na vyššie čísla.

Aj keď naše autá nepobežia na benzín z baktériítak skoro, Výskum profesora Leeho je miľníkom v tejto oblasti výskumu.

Zdroj: National Geographic

Najväčší výber solárnych svietidiel

Solárne záhradné osvetlenie

Solárne záhradné osvetlenie

Solárne senzorové osvetlenie

Solárne senzorové osvetlenie

Solárne party a dekoračné svetlá

Solárne party a dekoračné svetlá

Solárne nástenné osvetlenie

Solárne nástenné osvetlenie

Solárne podlahové osvetlenie

Solárne podlahové osvetlenie

Solárne svetlá so spínačom

Solárne svetlá so spínačom

Solárne bodové osvetlenie

Solárne bodové osvetlenie

Solárne stolové svetlá

Solárne stolové svetlá