/Príbeh fľaše svetla pre brazílske slumy bez elektriny

Príbeh fľaše svetla pre brazílske slumy bez elektriny

Jednoduchý nápad a dizajn od študentov MIT sa bleskovo rozšíril v najchudobnejších brazílskych slumoch, kde nemá mnoho nízkopríjmových domácností žiadny prístup k elektrine.

Fyzika konceptu je jednoduchá. Fľaše sú umiestnené v otvoroch v streche. Polovica vonku a druhá dnu. Voda vnútri láme svetlo s takou účinnosťou, akú poskytuje 60W žiarovka.
Niekoľko kvapiek bielidla zabraňuje množeniu baktérií a rias. Tak ostane voda dlho čistá a priezračná dlhé roky.

Inštalácia trvá asi hodinu, vrátane vyrezania otvoru v streche z vlnitého plechu, pevné vloženie fľaše a utesnenie otvoru okolo nej.

Tento nápad by nám mal pripomínať, že aj keď berieme elektrickú energiu ako samozrejmosť a sotva si vieme predstaviť život bez nej, pre milióny ľudí to samozrejmosť nieje.
Solárna energia pre svetlo, obnoviteľné zdroje a kľudne aj svetlíky s bielenou vodou sú cestou, ako zachyťiť zblúdilý slnečný lúč a premeniť ho na svetlo, ktoré rozžiari najtemnejšie chatrče v slumoch po celom svete.

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.