/Prelomová technológia dokáže vytlačiť solárny článok každé dve sekundy

Prelomová technológia dokáže vytlačiť solárny článok každé dve sekundy

Konzorcium Austrálskeho CSIRO Melbourne a Univerzita Monash nedávno oznámili že ich solárne články ktoré dokážu tlačiť sú na hranici s komerčnou výrobou. Technológia využíva špeciálne vyvinutý „solárny atrament“, ktorým sa dá potlačiť plastový film podobným spôsobom ako sa tlačia plastové bankovky. Tím vedcov vidí použitie týchto tlačených solárnych článkov všade kde sa používa v súčasnosti plast. Mohli by napájať všetko od laptopových tašiek, oblečenia, doplnkov až po mrakodrapy. Najlepšie zo všetkého je, že tlačiareň vytlačí jeden solárny článok každé dve sekundy!

Konzorcium Victorian Organic Solar Cell pracuje na tlačených solárnych článkoch od roku 2007. Tím vyvinul procesy, ktoré využívajú nástreky, reverznú hĺbkotlač a povlakovanie, rovnako ako sieťotlač. Využitím polovodičových atramentov výskumníci tlačia solárne články rovno na tenký flexibilný plast PET – rovnaký plast ako ten, z ktorého sa vyrábajú fľaše na vodu alebo minerálku. Články tiež môžu byť vytlačené na oceľ alebo môžu byť vyrobené polo-transparentné materiály pre pokrytie okien a opláštenie budov. Prvé výsledky priniesli články o veľkosti mince, ale rýchlo sa postúpilo na veľkosť A3 papierov. Rýchlosť tlače môže v súčasnosti dosahovať desať metrov za minútu, vyrábajúc jeden článok každé dve sekundy.

Doteraz je hlavnou nevýhodou, že tieto články pracujú len na 10% oproti účinnosti kremíkových článkov. Avšak, tím očakáva čoskoro zníženie tohto rozdielu v účinnosti vylepšovaním solárnych atramentov tak, aby mohli generovať viac elektrickej energie. Počiatočná životnosť tlačených solárnych článkov bola iba šesť mesiacov, ale tím pracuje na zlepšení životnosti na 10 rokov.

CSIRO-printable-solar-cells-3

O rozdieloch medzi tlačenými solárnymi článkami a kremíkovými článkami Fiona Scholes z CSIRO povedala: „Bolo by nádherné, keby sme dosiahli podobnú dodávku energie za výrazne nižšiu cenu. Kremík síce klesá na cene, ale vieme, aký je plast lacný. Atrament je cenovo zanedbateľný, takže suroviny sú cenovo veľmi výhodné. Je to veľký krok dopredu, pretože tieto články môžete dať hocikde kam vás len napadne. Taktiež konzistencia je lepšia ako pri pevnom kryštalickom kremíku – pracujú dobre aj v oblačnom počasí.“

CSIRO-printable-solar-cells-1

Zatiaľ čo tím výskumníkov nevie sám vyrábať tieto články komerčne, množstvo spoločností ponúklo diskusiu o ich výrobe. Obrovské množstvo využití prirodzene prináša mnoho vzrušenia a hoci tlačiareň stojí okolo 200 000 dolárov, očakáva sa, že vďaka rozsiahlej komerčnej produkcii sa články stanú dostupné pre široký okruh zákazníkov.

Photo CSIRO
Zdroj inhabitat

Najväčší výber solárnych flexibilných a prenosných panelov

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.