/Prehistrociký 298 miliónov rokov starý les objavený pod uhľovou baňou v číne

Prehistrociký 298 miliónov rokov starý les objavený pod uhľovou baňou v číne

Vedci objavili neuveriteľné zachovalý 298 miliónov rokov starý tropický les pochovaný hlboko pod uhoľnou baňou v oblasti Wuda v Číne. Oznámil to štvorčlenný medzinárodný tím, ktorý viedli Jun Wang z Nankingského Ústavu geológie a paleontológie Činskej akadémie vied a Hermann Pfefferkorn z University of Pennsylvania vo Philadelphii.

Ancient-Forest6

Prales bol zachovaný vďaka sopečnému popolu, podobne ako legendárne Pompeje. Čínski aj americkí vedci sa čudovali objavu 80 metrov vysokých stromov z Permu (koniec prvohôr), ktoré poskytujú úžasný pohľad na prírodu starú 298 miliónov rokov. Objavili ho počas ťažby v uhoľnej bani, ktorá sa nachádza nad týmto pralesom. Tieto stromy z permského obdobia boli nažive v čase, keď sa ešte kontinenty spájali do jedného obrovského prakontinentu – Pangey.

Ancient-Forest2

Popol zachoval tieto stromy tak dokonale, že doktor Pfefferkorn našiel spojené vetvy s listami. Podarilo sa dokonca nájsť celkom neporušené menšie stromy – s kmeňom, konármi, lístím a konca aj so šuškami. „Je to priam zázračne zachované. Môžete sa voľakde postaviť a hneď nájdete konár, na ktorom je stále lístie, potom ďalší konár a ďalší a ďalší. A napokon nájdete kmeň toho istého stromu. Naozaj veľmi vzrušujúci objav,“ povedal Hermann Pfefferkorn.

ancient-forest

Vedci pod vedením Hermana Pfefferkorna študujú skamenené stromy a pred pár mesiacmi publikovali článok vo vedeckom časopise “Proceedings of the National Academy of Scientists.” Objavených bolo šesť skupín stromov, počnúc malými stromčekami, končiac 25 metrov vysokými stromami z rodov Sigillaria (palvúne) a Cordaites (ihličnany). Našli sa aj takmer úplne zachované jedince nízkych stromov zo skupiny Noeggerathiales, dnes už vymretých príbuzných papraďorastov.

Ancient-Forest7

Vedci odhadujú, že zachovaná vrstva popola klesla počas niekoľkých dní a úplne pohltila rozľahlé lesy. Keby vtedy nenastal výbuch sopky, tak by sa aj tento les zmenil na uhlie. Tento nádherný náhľad do minulosti je veľmi ojedinelý a pomáha vedcom odhľaliť tajomstvá dávnej Pangey.

Zdroj: Inhabitat


Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.