/Potravinová nezávislosť: Ruskí záhradkári vypestujú až 40% jedla pre krajinu
rusko-potravinova-sebestacnost-dacha-ekologicke-pestovanie-ecoprodukt.sk-4b

Potravinová nezávislosť: Ruskí záhradkári vypestujú až 40% jedla pre krajinu

Zatiaľ, čo mnoho ľudí na svete, vrátane 5 miliónového Slovenska, je závislých na priemyselnom poľnohospodárstve a potravinách, ktoré pochádzajú z nadnárodných potravinových korporácií, ruskí záhradkári dokážu sami nakŕmiť viac než polovicu zo 143 miliónov obyvateľov. Ich poľnohospodárska ekonomika funguje v malom meradle a schopných rukách národa. Rusi majú niečo vo svojej DNA, čo vytvára túžbu pestovať si vlastné jedlo.

Je to zvyk, ktorý sprevádza rusov po celé stáročia. Nie je to len víkendový koníček, ale masívny príspevok k ruskému poľnohospodárstvu.

rusko-potravinova-sebestacnost-dacha-ekologicke-pestovanie-ecoprodukt.sk-4b

40% jedla v Rusku pochádza z chalúp a záhrad.

V roku 2011 bolo 51% potravín pestovaných na chalupách a dedinách. Zvyšných 49% produkcie zabezpečili masové poľnohospodárske podniky. Ak sa pozrieme hlbšie do štatistík, objavíme pôsobivé detaily:

Chatové oblasti a záhradky vyrábajú viac ako 80% ovocia a bobúľ. Na trh dodali viac ako 66% všetkej zeleniny. Rusi si sami dopestovali takmer 80% zemiakov. Mliečny priemysel dodávajúci mliečne výrobky získal úctyhodných 50% suroviny z domáceho mlieka.

rusko-potravinova-sebestacnost-dacha-ekologicke-pestovanie-ecoprodukt.sk-4b

Európske vlády život malým záhradkárom len sťažujú.

V Rusku je to naopak.  Podľa vyjadrenia britskej vládnej radkyne by sa nikto nemal podriaďovať a mal by na svojom pozemku žiť tak, ako chce. Ale zatiaľ je to ako žiť vo väzení. Národ záhradkárov žije takpovediac mimo svojej krajiny. V roku 2003 ruská vláda podpísala zákon o súkromnom záhradkárstve. Ten oprávňuje občanov využívať verejné pozemky na súkromné hospodárenie zadarmo. Ich rozloha sa pohybuje od 0,89 do 2,75 hektára.

solarne-svetelne-dekoracne-podlahove-retaz-senzorove-osvetlenie-LED-01
Vďaka predaju eko-výrobkov v našom Eshope vám môžeme prinášať tieto zaujímavé články.

Priemyselné poľnohospodárstvo značne poškodzuje životné prostredie a je veľmi náročné na spotrebu vody. Až 70% svetovej spotreby pripadá práve na poľnohospodárstvo a to narušuje pôdne ekosystémy 40 krát rýchlejšie.

rusko-potravinova-sebestacnost-dacha-ekologicke-pestovanie-ecoprodukt.sk-4b

V ruskej „dači“ (dacha=chatka, chalupa) vzrástol podiel potravín, ktorý vytvára potravinovú sebestačnosť.

Rusi nedovolili rozhodovať o jedle a potravinovej politike nadnárodným potravinovým korporáciám, ktoré už ovládli globálny potravinový systém. Na rozdiel od európskych miest v malých, aj veľkých mestách, ako Petrohrad nájdete na každom rohu malé obchodíky ponúkajúce lokálne ovocie a zeleninu všetkých tvarov, farieb a veľkostí. Ak by ste navštívili typickú ruskú daču, najskôr by vás pohostili miskou „Okroshka“. Pozostáva z čerstvej zeleniny, uhoriek, pripomína studenú polievku so smotanou, alebo kvaskou/kefírom a domácim ražným chlebom.

rusko-potravinova-sebestacnost-dacha-ekologicke-pestovanie-ecoprodukt.sk-4b

 

zdroj: http://naturalhomes.org/naturalliving/russian-dacha.htm 

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.