/Gravity light – gravitačná lampa prinesie svetlo rodinám tretieho sveta, pre ktoré je solárny panel nedosiahnuteľný. (video)
gravitacna-lampa-osvetlenie-LED-svietidlo-dynamo-gravity-light-ekologicke-obnovitelne-zdroje-pomoc-afrike-

Gravity light – gravitačná lampa prinesie svetlo rodinám tretieho sveta, pre ktoré je solárny panel nedosiahnuteľný. (video)

Gravity Light je nový revolučný prístup k získaniu energie z obnoviteľného zdroja. Len 3 sekundy trvá zdvihnutie závažia, ktoré počas 30 minútového zostupu vytvorí dostatok LED svetla. To navyše nepriťahuje komáre a hmyz.  Energiu poskytuje gravitácia, teda je úplne zadarmo.

Bolestivé fakty o osvetlení domácností v treťom svete.

Vedeli ste, že v súčasnosti je na svete viac, ako 1,5 miliardy ľudí, ktorí nemajú spoľahlivý prístup k elektrickej energii? Spoliehajú sa na miestne palivá, petrolej a biomasu.  Odhaduje sa, že ročne až 780 miliónov žien a detí vdychuje denne splodiny z petrolejok a biopalív, ktoré su ekvivaletom 2 krabičiek cigariet denne.  Infekcie z dymu tiež spôsobujú šedý zákal, očné infekcie a horiaci kerozin je tiež bezprostredne nebezpečný. Popáleninami z prevrátených petrolejok ročne trpí až 2,5 milióna detí. Petrolej sám o sebe zaťažuje rodinný rozpočet 20% výdavkov.

gravitacna-lampa-osvetlenie-LED-svietidlo-dynamo-gravity-light-ekologicke-obnovitelne-zdroje-pomoc-afrike-

Gravitácia bola inšpiráciou. Potom prišli roky tvrdej práce, aby sme zdokonalili dizajn. Na koniec  prišiel finálny produkt. (Startup projekt si určil cieľovú sumu 50 tisíc USD. Bol tak úspešný, že vďaka dobrovoľným darcom získal šokujúcich 400 tisíc USD)

Gravitačná lampa bude darček pre 1000 afrických domácností, rovnako sa bude distribuovať aj v Indii. Nasledujúci výskum ukáže, ako dobre plní svetlo svoju úlohu a aké má nedostatky, aby sa mohol dizajn vylepšiť v ďalšom projekte MK2 verzie. Pomocou mimovládnych organizácií bude svetlo distribuované do širšieho územia.  Výrobná cena nepresiahne5 dolárov.

gravitacna-lampa-osvetlenie-LED-svietidlo-dynamo-gravity-light-ekologicke-obnovitelne-zdroje-pomoc-afrike-

Solárne osvetlenie áno aj nie.

Solárne osvetlenie je ideálne, no nie je odpoveďou pre tretí svet. Solárne panely produkujú svetlo len cez deň, keď svieti slnko.  Aby sa dala energia uskladniť na noc, sú potrebné batérie, ktoré sú drahé a ich životnosť dosahuje 3-5 rokov. Cena za solárny panel je pre rodiny s príjmom 2-3 doláre/deň  priam utopická.

gravitacna-lampa-osvetlenie-LED-svietidlo-dynamo-gravity-light-ekologicke-obnovitelne-zdroje-pomoc-afrike-

Ako funguje gravitačná lampa?

Energiu vytvára pomaličky klesajúci vak naplnený čímkoľvek, čo je po ruke (hlina, piesok..). Pomalé klesanie generuje dostatok energie pre výkonné LED svetlo. Zdvih závažia trvá sotva 3 sekundy a klesanie vystačí na 30 minút svetla. Nemá žiadne batérie, ktoré by bolo treba časom nahradiť, či ekologicky zlikvidovať.

Pozrite si video:


Zdroj: http://www.indiegogo.com/projects/gravitylight-lighting-for-developing-countries

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.