/Balkónové záhradkárstvo v mestách

Balkónové záhradkárstvo v mestách

O balkónovom ekologickom záhradníctve (Urban growing) sme už čo to popísali a keďže sa pomaly blíži jar, prinášame vám niekoľko tipov, ako si v lete posedieť na balkóne, či terase obklopenej zeleninou, bylinkami a ovocím.

Keďže priestoru býva oveľa menej, ako najideálnejšie sa zdá byť vertikálne pestovanie. Modulárne systémy si dokážete vyrobiť sami doma, zo starých tkanín, alebo hoci aj paliet, teda využívame obnoviteľné zdroje.
Vertikálna záhradka môže ozdobiť kľudne aj vašu kuchyňu a ponúknuť vám sezónne produkty počas celého roka.

Šetríte výdaje na stravu aj energie

Nie je to len o radosti. V prvom rade viete, čo konzumujete. Skleníkové rajčiny bez chuti nadopované pesticídmi z hypermarketov pozná asi každý. Navyše šetríte nielen svoje výdaje na stravu. Takto tiež odbúrate veľké množstvo odpadu z obalov. Plastové vrecko je len špička ľadovca v reťazi obalových odpadov, ktoré nevidíme, pretože zelenina cestuje z krajiny do krajiny, cez veľkosklady až na regál vo vašom obchode.

Cena takejto zeleniny obvykle zohľadňuje aj obaly, ktoré málokedy končia v separovanom zbere.

Ekologická klimatizácia takmer zdarma

Vráťme sa k vertikálnej záhradke. Môže pokojne zakryť stenu okolo okna a prispieť k ochladeniu miestnosti a ušetriť energiu. Rastliny milujú kompost, ktorý pozostáva zo šupiek, či nejedlých častí. Na terase vytvára nielen príjemné prostredie, ale prispieva k regulácii vlhkosti, tieňu a pocitu pohody počas extrémne horúcich dní. Šetrenie vody zabezpečuje samospád a vytvára rovnomerné zvlhčovanie pôdy alebo substrátov. Prebytočná voda sa zadržiava v spodnej časti a je pripravená k opätovnému použitiu.

Nepotrebujete chemikálie a pesticídy. Na drobných škodcov použite namiesto postrekov ich prírodných nepriateľov – iný hmyz, ktorý sa živí škodcami.

Osvetlenie zelenej terasy bez pripojenia do siete a ťahania káblov

Osvetlenie pre príjemné posedenie počas letných večerov vyrieši nenáročný solárny panel a úsporné LED svetlo, ktorý vám obvykle zabezpečí 8-12 hodín svetla bez potreby ťahania káblov a pripojeniu k sieti.
O zálievku počas vašej dovolenky sa opäť postará solárna pumpa, alebo časovač.

Na internete sa dajú zohnať hotové vertikálne sady, no tí tvorivejší si ich vždy radšej vyrobia sami. Všetko ostatné závisí už len na vašej fantázii.

foto: http://www.urbangardensweb.com/

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.