/5 nezvyčajných spôsobov ako udržať váš domov v teple

5 nezvyčajných spôsobov ako udržať váš domov v teple

Pre teplý domov môžete použiť rôzne spôsoby. Od sviečok a kompostu cez podzemné data centrum a domáce vykurovanie.

Vonku začína byť čoraz chladnejšie. Naozaj už prichádza zima. Nemôžeme sa tak čudovať, že záujem o lacnejšie a udržateľnejšie  spôsoby kúrenia v tomto ročnom období rastie. Preto by sme vám chceli ukázať zopár nezvyčajných stratégií na vytvorenie hrejivého tepla domova. Niektoré z nich dokonca môžete vyskúšať aj u vás doma.


Ohrievajte seba, nie dom.


Pre pocit tepla nevyhnutne nemusíte kúriť na maximum. Niekedy sa možno stačí zamerať len na svoje telo a pracovné prostredie. V nasledujúcom experimente boli použité vychytávky ako vykurovacia podložka, klasická žiarovka ako výhrevné teleso, deka omotaná okolo stola, vyhrievaná klávesnica a myš. Celý pokus bol v miestnosti o teplote iba 10°C aj keď laborantka sa cítila pohodlne, ako keby bolo 21°C. Určite je to dosť netradičné ale môžete si to vyskúšať aj v menej extrémnych formách. Zrejme by sme sa mohli obzerať po spôsoboch ako udržať v teple seba, nie celý dom. No a čo, že je troška chladno.

Vykurovanie kompostom


Pri použití správnych metód môže aj kompost vytvárať teplo, ktoré môžete dobre využiť. Pri prehľadávaní webu s kľúčovými slovami „compost“ a „heat“ nájdete množstvo riešení, okrem iného aj kompostom ohrievaná sprcha či skleníky. V nasledujúcom videu môžete vidieť ako expert na permakultúru skonštruoval tepelný výmenný systém napojený na radiátor v jeho spálni na poschodí. Samozrejme pre väčšinu z nás nie je tento systém praktický pre vykurovanie celého domu, ale ponúka nám pohľad na ďalšiu z možností vykurovania.

Podobný článok: Japonský študenti vytvorili dom ktorý sa vykuruje sám pomocou kompostu


Kúrenie sviečkou


Aj jednoduchá technológia dokáže zabezpečiť naše základné potreby. Sviečky nám môžu poslúžiť ako dobrý zdroj tepla, hlavne v malých, prenajatých domčekoch a izbách. Takže aj s jednoduchými materiálmi a maličkou vynaliezavosťou si môžete doma zabezpečiť dostatočné teplo.

Podobný článok: Môžu výkaly v kompostovacích toaletách vykurovať váš dom?


Napojte svôj dom na podzemnú serverovú farmu


Tento príklad je síce trošku megalomanský a využiteľný, len ak plánujete postaviť najväčšie podzemné mesto na svete, ale stále je veľmi zaujímavý. Helsinky ťahajú svoje mesto nadol. Lepšie povedané do podzemia. Stavajú tam štruktúry pre podzemné garáže, dátové centrá a iné zariadenia. Nie len preto, aby sa podzemné dátové centrá chladili ale aj preto, aby sa teplo, ktoré produkujú, mohlo využiť na vykurovanie miest nad nimi. Diaľkové vykurovanie je bežné v mestách po celom svete. Napríklad v Paríži skúšajú využívať nadmerné telesné teplo vznikajúce v staniciach metra na vykurovanie domovov.


Nevykurujte v podstate vôbec


Pasívne solárne domy sú okolo nás už nejakú tú chvíľu. Väčšina z nich využíva energiu zo slnka ako doplnok k ostatným zdrojom ako je plyn alebo drevo. Niektorý výrobcovia a dizajnéri sa snažia ísť o krok ďalej. Enertia, výrobca geo-solárnych domov tvrdí, že ich domy sú schopné kúriť alebo chladiť iba s malým až žiadnym doplnkovým zdrojom energie.  Postačí vám iba energia získaná zo slnka. Takéto Passivhausi sa dosť šíria a veľa z nich je umiestnených vo veľmi chladných klimatických podmienkach a stále nepotrebujú žiadne dodatočné zdroje na vykurovanie. Jedine solárne žiarenie, telesné teplo a zvyškovú energia z varenia.

Zdroj: www.mnn.com 

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.