/Môže fungovať displej mobilu ako solárna nabíjačka? Spôsob už existuje.
solarna-nabijacka-mobil-folia

Môže fungovať displej mobilu ako solárna nabíjačka? Spôsob už existuje.

Solárne nabíjačky pre mobilné telefóny nie sú žiadnou novinkou. Umeox predstavila svoj koncept pre Android, súčasne aj Samsung previedol tri varianty počas posledných pár rokov. No prekvapujúco sa presadila aj malá francúzska spoločnosť Wisips, ktorá vytvorila novú technológiu, ktorá by ľahko umožnila premeniť displeje mobilných telefónov na solárne nabíjačky.

Integrovaný solárny panel v displeji smartfónu

Solárny panel spoločnosti Wispis je vyrobený z ultra tenkej fólie. Má hrúbku menej, ako 100 mikrónov, je priehľadná a dokáže nabíjať telefón prakticky neustále. Obsahuje prúžky fotovoltaických článkov, ktoré zachytia dostatok slnečného svetla na výrobu elektriny. Na vrstve článkov je ďalšia vrstva lentikulárnych šošoviek, ktoré umožňujú užívateľovi vidieť obraz na displeji bez skreslenia. Podľa Wispis môže ich solárna nabíjačka plne nabiť telefón za 5-6 hodín na slnečnom svetle. Doma to môže trvať dlhšie, no poradí si aj v rpípade, ak necháte telefón na stole mimo priameho slnečného svetla.

Navyše by tento systém umožnil výrobcom telefónov používať štíhlejšiu batériu a ekologickejšie postupy. Fólia nemusí byť inštalovaná len v telefónoch a tabletoch, či e-čítačkách. Technológia si môže nájsť uplatnenie prakticky kdekoľvek. Wispis totiž pracujú už na druhej generáciu vysoko účinnej fotovoltaickej fólie, ktorá umožní telefonovať 30-60 minút vďaka jednej hodine nabíjania.

Article by Jessica Dailey , photo@video: LaptopMag

http://inhabitat.com/turn-your-cell-phone-screen-into-a-solar-panel-with-wysips-transparent-film/

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.