/8 Skvelých tipov ako ušetriť vodu
Úspora vody

8 Skvelých tipov ako ušetriť vodu

Verte, alebo nie, priemerná spotreba vody na slovensku je 165 litrov na osobu. To je alarmujúce číslo, takže vám poradíme, ako znížiť spotrebu vody, ušetriť peniaze a zároveň pomôcť prírode.

8 Tipov

1) Pri čistení zubov vypnite kohútik – môžete ušetriť až 6 litrov vody za minútu.

2) Splachujte len takým množstvom vody, ako je potrebné. Priemerná štvorčlenná rodina spláchte toaletu cca. 10.000x ročne. Pri každom spláchnutí môžete jednoducho ušetriť až 1,2 litrov vody. Použite šetrič vody do WC a môžete tak jednoducho a veľmi lacno ušetriť až neuveriteľných 12.000 litrov vody ročne.

3) Bežné sprchy používajú 6 až 45 litrov za minútu! Zvážte kúpu špeciálnej sprchovej hlavice, ktorá vám umožní ušetriť až 7 litrov vody za minútu. Úsporná sprchová hlavica môže bežnej domácnosti ušetriť až 30.000 litrov vody ročne!

4) Využíte vašu práčku a umývačku naplno! Nepoužívajte vaše spotrebiče na pol prázdne. Správne používanie práčky, alebo umývačky vám týždenne ušetrí nezanedbateľné množstvo vody.

5) Ivestíciou iba pár jednotiek eur do vychitávok na šetrenie vody môžete ušetriť až 85% vody. Použite úsporný perlátor, na obmedzenie prietoku vody a pridanie okolitého vzduchu do prúdu vody, pričom obmedzenie prietoku vody nemá žiadny vplyv na kvalitu a účinnosť umývania. Úsporná sprchová hlavica vám pomôže len pri sprchovaní ušetriť až 70% vody.

6) Neplýtvajte vašou odpadovou vodou pre kanalizáciu. Použite obyčajný sud na vodu a tú následne použite na čistenie auta, okien, alebo na zalievanie rastlín.

7) Naplňte si fľašu vodou z vodovodu a vložte ju do chladničky. To znamená, že nemusíte nechať pustený kohútik, aby sa voda ochladila pred tým, ako si naplníte pohár.

8) Nainštalujte digitálny prietokomer na meranie prietoku vody. Na displeji sa vám zobrazí aktuálny prietok vody a vy tak môžete jednoducho analyzovať, kde plýtvate vodou najviac.

Úspora vody

Prečo záleží na úspore vody?

Hoci vody na Slovensku nieje nedostatok, používanie menej vody v skutočnosti znamená, že:

  1. Znižujete spotrebu energie a šetríte tak životné prostredie. Čistenie odpadovej vody je energeticky náročný proces.
  2. Šetríte svoju vlastnú peňaženku.

Šetrenie vody

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.