/Harley-Davidson predstavil svoj úplne prvý elektrický motocykel

Harley-Davidson predstavil svoj úplne prvý elektrický motocykel

V roku 1903 uviedla značka svoj prvý motocykel poháňaný benzínovým motorom. Odvtedy sa stala legendou pre svoje silné a burácajúce stroje, ktoré sa rozšírili do všetkých kútov sveta. Po vyše sto rokoch uviedla svoj prvý e-bike poháňaný elektrickým agregátom, ktorý dostal názov LiveWire. Nielenže vyzerá nesmierne drsne. Aj jeho výkon je impozantný. 60MPH dosiahne za menej ako 4 sekundy a zvuk motora pripomína stíhačku.

Elektromobily a elektrické motocykle poznáme predovšetkým ako subtílne stroje s tichým, takmer nepočuteľným pohonom. To by však nemohol byť prejav kultovej značky, kde rachot a hluk vyjadruje silu a brutalitu silného choppera. LiveWire vytvára prenikavý rámus a bzukot vďaka jeho V-twin elektromotoru.

Ponúka 74 koní a 72 Nm krútiaci moment a max. rýchlosť 92 MPH. Poháňa ho Li-Ion batéria s dojazdom 53 míľ, ktorá sa nabije na plný výkon len za 3,5 hod bežným napätim 220/110 V z elektrickej siete.

Pre inžinierov z Harley-Davidson bolo najťažšie prísť na spôsob, ako inštalovať ťažké batérie. Museli znížiť váhu všade, kde to bolo možné. Rám váži len 6,35 kg. Na druhej strane na ňom nenájdete žiaden výfukový systém. Nie je potrebný. No nemyslite si, že tento ľahký/ťažký motocykel nebude pri plnom výkone počuť.

Jediný zádrhel je v tom, že si ho nebudete môcť kúpiť. Značka vyrobila len niekoľko prototypov, ktoré budú predstavené v 30 mestách USA na turné, ktoré odštartuje v 24. Júna v New Yorku a neskôr sa dostane aj do Kanady a Európy. K dispozíci bude na testovacie jazdy, aby výrobca získal najlepšiu spätnú väzbu.

Vychutnajte si niekoľko ostrých záberov tohto výnimočného stroja

Harley-Davidson-Livewire-Side Harley-Davidson-Livewire-Other-Backside Harley-Davidson-Livewire-Light Harley-Davidson-Livewire-Front Harley-Davidson-Livewire-Frame Harley-Davidson-Livewire-Engine Harley-Davidson-Livewire-Controls Harley-Davidson-Livewire-Behind Harley-Davidson-Livewire-Back-side

Zdroj: http://inhabitat.com/project-livewire-harley-davidson-unveils-their-very-first-electric-motorcycle/

Foto: Harley-Davidson

Article by: Kevin Lee

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.