/Viete, čo znamená Off-Grid? Tu sú 4 najlepšie spôsoby, ako sa oslobodiť od účtov za elektrinu
off-grid-micro-veterna-solarna-elektraren-vyroba-vlasten-emergie-2

Viete, čo znamená Off-Grid? Tu sú 4 najlepšie spôsoby, ako sa oslobodiť od účtov za elektrinu

Väčšina z nás žije závislá na verejnej elektrickej sieti. A za energiu samozrejme platíme. Premýšľali ste však niekedy, ako by sa dalo od siete odstrihnúť a neplatiť tak už nikdy žiadne ďalšie účty? Prípadne znížiť spotrebu  energie dodávanej zo siete a nahradiť ju vlastnou? Toto sa volá Off-Grid „mimo siete“. Existuje niekoľko metód, ako dosiahnuť konštantnú dodávku potrebného množstva energie bez potreby získavať ju z verejnej siete a platiť za ňu.

Vyrábať si vlastnú energiu je ako tlačiť si vlastné peniaze.

Solárna energia vyrábaná prostredníctvom solárnych panelov je asi to prvé, čo vás napadne. Fotovoltaický článok mení slnečnú energiu na elektrickú. Tú môžete regulátorom nabíjania ukladať do batérie a následne pomocou meniča meniť na striedavý prúd 230V pre bežné spotrebiče.

 

Na rad sa dostáva veterná energia.

V našej zemepisnej šírke máme cca 120-150 slnečných dní v roku. Niektoré lokality sa vyznačujú vyššou veternosťou a preto je dobré skombinovať solárnu energiu s malou domácou veternou turbínou. Ak poznáte priemernú rýchlosť vetra a energetické nároky, môžete celkom presne odhadnúť potrebný výkon dynamo generátora turbíny, ako aj jej veľkosť.

off-grid-micro-veterna-solarna-elektraren-vyroba-vlasten-emergie-2

Pre domácnosti ponúka trh množstvo turbín s výkonom od 400W do 1000W. Inštalovať môžete aj 10kW zariadenie, no jeho rozmery a hlučnosť zodpovedajú vysokému výkonu. Navyše veterná turbína obsahuje mnoho pohyblivých častí, ktoré si vyžadujú viac údržby a predstavujú vyššie riziko zlyhania.

V našom blogu pravidelne píšeme o inováciách veterných turbín, kde rôzne, až bizardné tvary dokážu pri malom priemere rotora generovať výkon zodpovedajúci oveľa väčšiemu a drahšiemu zariadeniu.

Použitie mikro-hydro elektrárne.

Asi najmenej známy Off-grid systém je vodná energia. Princíp je podobný ako pri veternej turbíne, no tu rotor roztáča pohybová energia tečúcej vody. Na rozdiel od veternej turbíny, kde vietor nemusí fúkať aj niekoľko dní, výdatný potok dodáva energiu konštantne.

off-grid-micro-veterna-solarna-elektraren-vyroba-vlasten-emergie-2-hydro

Prúd môžete urýchliť vybudovaním žľabu a prepadu, podobne ako pri veľkých vodných elektrárňach, len v mnohonásobne menšom merítku. Voda má navyše 800x vyššiu hustotu, ako vzduch, preto je aj 800x účinnejšia, ako veterná turbína. Pre generovanie toho istého množstva energie stačí použiť oveľa menšie zariadenie. Oproti solárnemu panelu je vodná mikro elektráreň 10 až 100x účinnejšia, navyše dodáva konzistentnú energiu nonstop.

Pridaná hodnota, ktorú vám nik nezdaní.

Musíme spomenúť, že jeden dolár vynaložený na výrobu čistej energie ušetrí 3 až 5 dolárov  na nákladoch na elektrické zariadenia. Použitím čo najefektívnejších spotrebičov ušetríte náklady na výrobu vlastnej energie.

LED osvetlenie, alternatívne vykurovanie, tepelná izolácia budov, úsporné spotrebiče a samozrejme uvedomelé hospodárenie s energiou vám zníži náklady na zakúpenie a prevádzku vlastných generátorov a solárnych panelov. Rekonštrukcia izolácie, či rozvodov energie je štvrtým spôsobom, ako sa definitívne oslobodiť od účtov a pokryť spotrebu domácnosti, či malej firmy, dielne, alebo chalupy.

Solárne ostrovné systémy

Solárny ostrovný systém SOS P4033

Solárne ostrovné systémy pre vás vytvárajú nezávislé energetické zdroje s využitím solárnej energie. Vďaka tomu sú šetrné k životnému prostrediu. Keďže sú ľahko prenosné a solárna energia sa dá využívať všade ste s týmito solárnymi systémami veľmi mobilný. Energiu teda budete mať aj tam, kde klasické zdroje chýbajú. Solárne ostrovné systémy sú ideálne pre použitie v záhradách, garážach, altánkoch proste v priestoroch bez elektrickej energie. Veľmi užitočné vám budú pri stanovaní či kempovaní a niektoré z nich sú vhodné aj na dobitie autobatérie.

 

Article by Collin Dunn

Zdroj: http://www.treehugger.com/sustainable-product-design/generating-off-grid-power-the-four-best-ways.html

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.