/Môžu ohrievané výkaly v kompostovacích toaletách vykurovať váš dom?
hovno-vykurovanie-kompost-wc-setrenie-tepla-ekologicke-stavba-pasivny-dom-

Môžu ohrievané výkaly v kompostovacích toaletách vykurovať váš dom?

Nick Grant z Elemental Solutions počas diskusie na Twitteri ukázal pozoruhodný výkres. Publikovaný bol už v roku 1977 v Rodale Press. Došlo k explózii záujmu o alternatívne stavebné technológie a WC. Na schéme sú zobrazené systémy sivej vody a obzvlášť zaujímavé vykurovacie teleso, ktorého palivo pochádza z toalety.

Dlho pred existenciou pasívnych domov experimentovali stavitelia s 12 a 16 palcovou izoláciou s strope a stenách, 4-platňových oknách v dobe, keď nič podobné neexistovalo a dnes je to pomerne bežnou samozrejmosťou.

Fascinujúce vykurovanie s výhrevnosťou ako drevo.

Proces kompostovania kalu generuje veľké množstvo tepla. Tank pracuje ako biologická pec. Podľa výpočtov má Clivus Mutrum (kompostovacie WC) zhruba rovnakú výhrevnosť ako drevo. Aeróbny proces rozkladu vydáva rovnaké množstvo BTU, ako keby bol materiál spálený, no pri oveľa nižšej teplote. Kompost vydáva energiu zhruba 1 kWh/na osobu za deň. V dome s 5 ľuďmi je to úctyhodných 1800 kWh za rok len z odpadu.

Neobávajte sa pachu. Nedostane sa k vám.

Prívod vzduchu pre kompostér je čerpaný z vonku a prechádza cez výmenník tepla. Dnes by sa to dalo nazvať ako ventilátor rekuperácie tepla. Energiu tepla z páchnucej masy prevádza do výmenníku, kde sa teplo odovzdá do čerstvého vzduchu z vonku.

Jednoduchá schéma vám napovie, ako geniálne jednoduchý a bezpečný je tento systém.

hovno-vykurovanie-kompost-wc-setrenie-tepla-ekologicke-stavba-pasivny-dom-

setrenie-vody-usporny-perlator-sprchova-hlavica-01

zdroj: http://www.treehugger.com/bathroom-design/really-hot-poop-composting-toilets-it-can-heat-your-house.html

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.