/Mohlo by nám vykurovanie spôsobiť obezitu?

Mohlo by nám vykurovanie spôsobiť obezitu?

Je lákavé nastaviť si v zime vyššiu teplotu izbového vykurovania, avšak vedci tvrdia, že by nám to okrem pohodlia mohlo priniesť aj telesný tuk navyše.

Udržať si v dome počas zimy tepelnú pohodu môže mať vplyv nielen na naše účty.

Nižšie teploty a spalovanie tuku

Vie sa, že nižšie teploty aktivujú v tele tvorbu tzv. „hnedého tuku“, ktorý sa dospelým vytvára v hornej časti chrbta a na krku. (bábätká ho majú tiež, preto sa nemôžu plnohodnotne pohybovať). Toto tkanivo je tiež známe ako „vnútorná pec“, pretože spotrebuje veľké množstvo energie na rozdiel od klasického tuku, ktorý ukladá viac energie a kalórií. Jediná podmienka je, že hnedý tuk musí byť najprv aktivovaný, aby začalo spaľovanie kalórií, k čomu prispieva najmä chladnejšie prostredie.

Vedie teplota k obezite?

Nová štúdia z Británie sleduje stúpajúcu teplotu vedúcu k obezite. Ústredné kúrenie sa stalo bežným v amerických a britských domácnostiach v roku 1960, pričom súčasne rástla izbová teplota a obezita. Priemerná teplota v britskej domácnosti bola 18°C. V roku 1978 to bolo už 21°C. Britské spálne boli v r. 1978 udržiavané na 15°C, pričom sa do roku 1996 vyšplhala na 19°C. Americké spálne mali v r. 1987 19°C, v roku 2005 až 20°C.

Ak nie sme často vystavený chladu strácame schopnosť spaľovať

Fiona Johnson vysvetľuje, že teraz ľudia vykurujú celé domácnosti, na rozdiel od histórie, kedy sa vyhrievala iba hlavná miestnosť pecou na drevo, alebo krbom, zatiaľ čo spálne ostali bez priameho vykurovania. V dnešnej dobe si ľudia nastavujú vykurovanie celého domu, v ktorom sa pohybujú. Pridajme ďalšie hodiny strávené vo vykúrenom aute, či inom dopravnom prostriedku, čo znamená oveľa menej času stráveného vonku. Naše telo tak stráca hnedý tuk, pretože nemá možnosť byť aktivovaný. Dr. Johnson vysvetľuje: „Je to ako „použi, alebo sa ho zbav“.“ Ak nie ste často vystavený chladu, strácate hnedé tukové tkanivo, čím je ovplyvnená vaša schopnosť spaľovať energiu. Ale je možné získať ho späť.

Tepelná diéta a studená sprcha

Bývalý vedec NASA Ray Cronise urobil podobné objavy. Teplotu môžeme použiť na akcelerované spaľovanie. V prostrediach s nižšou teplotou ako 16°C sa môže metabolizmus zvýšiť až o 20%. Tim Ferris vo svojej publikácii vysvetľuje pojem „tepelná diéta“, kde efektívne funguje studená sprcha, pitie ľadovej vody, mrazivé prechádzky tiež efektívne spaľujú tuky. Je pravda, že to znie dosť extrémne, preto je vhodné zamerať sa aj na bežné diéty a cvičenie.

Vyrástla som vo veľmi chladnom dome, kde nás zahrieval sporák na drevo a spálne boli počas dňa úplne chladné. Bolo pravidlom, že keď bola zima, jednoducho som si obliekla ďalšiu vrstvu, než by som si sťažovala. Druhý svetrík, alebo ponožky niesú žiadny trik. Uvedomila som si, že väčšina ľudí nevie správne zaobchádzať s teplom v dome a sú závislí na termostate. Páči sa mi myšlienka „postupne odmietať teplo“ čím sa dosiahne vyššia úspora energie.

zdroj: http://www.treehugger.com/
preklad: goy/ecoprodukt.sk

Jednoduché riešenia pre úsporu tepla nielen v domácnosti


  peci  lna pr   547725a152192 Švédske podvodné šarkany vyrobia 800 krát viac čistej energie, ako veterné turbíny nad hladinou

Endotherm™  je patentovaná energeticky úsporná prísada do centrálneho kúrenia.

Táto unikátna prísada dokáže preukázateľne ušetriť 
až 15%nákladov za vykurovanie.

>>>> viac informácií 


Radflek™ je energeticky najúčinnejšia úsporná radiátorová fólia na trhu3 energy saving trust e1417800186874 300x226 Švédske podvodné šarkany vyrobia 800 krát viac čistej energie, ako veterné turbíny nad hladinou

Odráža minimálne 95% tepelnej energie vyžarovanej zo zadnej časti vášho radiátora.


>>>> viac informácií


Term  k   ventil 52a6051c08b6e 166x125 Švédske podvodné šarkany vyrobia 800 krát viac čistej energie, ako veterné turbíny nad hladinou

Termík zvýšuje účinnosť radiátora niekoľkonásobne

S Termíkom máte  vyhriatu izbu už za 20 minút. týmto ventilátorom pod radiátor získate úsporu energie za kúrenie.


>>>> viac informácií


 Švédske podvodné šarkany vyrobia 800 krát viac čistej energie, ako veterné turbíny nad hladinou

Perlátory Hihippo znižujú spotrebu vody až o 85% a ušetria vám nemalé náklady nielen na vodu ale energie na výrobu teplej vody. Návratnosť tejto investície je skutočne niekoľko týždnov.

>>>> viac informácií

 

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.