/Iota – doslovne „prevratné“ úsporné WC ušetrí až 10 tisíc litrov vody ročne.

Iota – doslovne „prevratné“ úsporné WC ušetrí až 10 tisíc litrov vody ročne.

Trvalo tisíce rokov, než sa tak obyčajná vec, ako toaleta vyvinula do podoby, v akej ju poznáme dnes. No vždy je tu priestor na zlepšenie a najmä zníženie spotreby vody. Tím Gareth Humhreys a Elliott Whiteley dizajnoval prototyp skladacieho WC, samozrejme efektívnejšie, než obyčajné.

Návrh bol podaný ako záverečný projekt na univerzite Huddersfield v Anglicku.

Skladací splachovací mechanizmus hýbe celou toaletou a tak zaberá záchod len tretinu bežne potrebného priestoru.

To najlepšie ale príde v podobe spotreby vody. Bežne na jedno spláchnutie minieme 16, v lepších prípadoch 6-7 litrov vody.

Iota Wc spotrebuje len 2,5 l, čo znamená neuveriteľnú úsporu až 10 tisíc litrov na osobu ročne.

Skladacia misa obsahuje U ohyb, ktorý odpojí odpadové potrubie v polohe v sede. Tesnenia pri otočení do vzpriamenej polohy zabezpečia, že obsah sa dostane presne tam, kam patrí.

Projekt bol podaný ako vizuálny koncept vďaka animácii od Behance a Boom design.

A čo tak kombinovanú toaletu s umývadlom, voda je využitá hneď dva krát, a to nie je všetko


Po použití toalety si oplachujete ruky priamo na WC a táto “šedá voda” plní WC nádržku na ďalšie spláchnutie. Mesačne takto ušetríte stovky litrov vody.

No úspora vody nie je jedinou výhodou. Zároveň šetríte priestor, ktorý inak zaberá bežne zavesené umývadlo na stene. Navyše, minimalizuje sa prenos mikrokvapiek plných baktérií do kúpeľne, či ďalších miestností.


K hygiene priam vyzýva


Benefitom je už len samotné umytie rúk, ktoré nie je až takou samozrejmosťou. Ako vieme, 30-40% ľudí, si hlavne vo verejných WC ruky neumyje, 25% (rovnako muži aj ženy) si ich neumýva po toalete nikdy. Toto umývadielko vás k hygiene priam vyzýva. Je ergonomické, dostupné aj pre malé deti, u ktorých je výchova k hygienyckým návykom obzvlášť dôležitá.



Zamyslite sa nad všetkými výhodami

Získate umývadlo bez ďalších extra výdavkov na montáž samostatného umývadla

Dokonca aj v malých miestnostiach máte priestor na umytie rúk

Taktiež ušetríte rovnaké množstvo vody, ktoré by ste inak využili na umytie vašich rúk a to tým, že ju ná-sledne použijete na spláchnutie.

Vašich hostí nemusíte posielať do vašej súkromnej kúpeľne

Toto je zodpovedný prístup k využívaniu našej pitnej vody



K úspornému splachovaču stačí dokúpiť záchodovú misu so zvislým splachovaním momentálne v akcii baumax za 19.90 € inak bežne dostupné u vášho miestneho dodávateľa sanity medzi 25 € až 35 €.

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.