/Pre domácich kutilov: Vyrobte si vlastný solárny generátor zo starých záhradných lámp

Pre domácich kutilov: Vyrobte si vlastný solárny generátor zo starých záhradných lámp

Máte na záhrade, či v kôlni kopu starých a ošumelých záhradných solárnych lámp? S trochou premýšľania a spájkovačkou si môžete vyrobiť silný a výkonný panel takmer zadarmo.

Jeho veľkosť a výkon záleží na tom, čo máte a ako to sami chcete. Podomácky vyrobený solárny panel na fotografii je stredne výkonný panel. Na výstupe má 22,1W. Na to, že to nestálo skoro nič a za chvíľu nabije 12V batériu to vôbec nie je zlé!

 
solar cell

Opýtajte sa známych, či sa im po záhrade nepovaľujú nejaké staré záhradné lampy, či hračky a spotrebiče solárny pohon, k tomu stačí zopár dosiek a o zábavu na víkend máte postarané.

used solar cell

 
(pozn. redakcie: kapacita solárnych článkov sa zníži po 20 rokoch o 20-30%, takže aj veľmi zle vyzerajúci solárny panel vám môže slúžiť ešte veľmi dlho)

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.