/Solárne osvetlenie overené pri použití v Colorade.

Solárne osvetlenie overené pri použití v Colorade.

Inovácie technológii solárneho osvetlenia vytvárajú efektívne a cenovo dostupné osvetlenie vonkajších priestorov.
Dnešná technológia solárneho osvetlenia spochybňuje status quo tradičného osvetlenie tým, že ponúka svetlo za kažých okolností

Keď sa mesto Aurora v Colorade, vrátilo ku pôvodnému plánu pre Sand Creek Park pred opätovným otvorením koncom roku 2017, bolo jasné, že ľudia nechcú zasahovať do niečoho, čo by odvrátilo prírodné krásy parku.

Mesto preto vytvorilo plán pre park spolu s novou ľahkou železničnou stanicou, ktorá zahŕňala nielen pôvodný život rastlín a revitalizované ihrisko vyrobené z prírodných materiálov, ale aj solárne osvetlenie.

Prečo práve solárne osvetlenie

Ale prečo solárne? Štandardné riešenie osvetlenia pre park a susedné parkovisko by bolo náročné; najbližšie pripojenie ku elektrickej sieti bolo na druhej strane ľahkých železničných tratí, takže je nedostupné a výkopové vedenie do najbližšieho najbližšieho pripojenia k sieti by boli neúmerne drahé, tvrdí Nicole Horstová, riaditeľka Wenk Associates, spoločnosti ktorá navrhla nový park.

Obrátili sa na spoločnosť Sol, dcérsku spoločnosť spoločnosti Carmanah Technologies, pre technologicky vyspelé solárne riešenie, ktoré by vyhovelo ich potrebám za porovnateľnú cenu bez toho, aby obetovali svetelný výkon, odolnosť komponentov, alebo spoľahlivosť systému v porovnaní s tradičným osvetlením na sieti.

Solárne osvetlenie

Osvetlenie v komerčnej oblasti

Tradičné osvetlenie v spojených štátoch pomaly z rôznych dôvodov nahrádza efektívnejšie solárne osvetlenie . Kedysi bol prístup k AC sieti všobecne cenovo dostupný a kôli rozielu v nákladoch medzi tradičným osvetlením a solárnym osvetlením, prechod z tradičného osvetlenia na solárne osvetlenie, nepredstavoval prioritu. Navyše solárne technológie v minulosti nepredstavovali pre tradičné osvetlenie konkurenciu.

Dnes je však situácia iná a mestá využívajú solárne osvetlenie nielen preto, že sa jedná o zelenú energiu, ale najmä preto, že solárne osvetlenie je dnes cenovo dostupnejšie a efektívnejšie, ako tradičné zdroje osvetlenia.

Tradičné osvetlenie je stále na vzostupe, avšak stále viac ľudí sa prirodzene pozerá na solárne osvetlenie.
„Náklady na elektrickú energiu vyrobenú z uhlia a jadrových zdrojov sa naďalej v priemere zvyšujú“ hovorí Damien Hortsing, technický predajca pre Sol.

Energetický inštitút pre energetický výzkum uvádza, že v Colorade priemerná cena elektrickej energie vzrástla o 67% od roku 2000 do roku 2014. Vďaka tomu je použitie solárne osvetlenie používanejšie, ako kedykoľvek predtým.

Solárne lampy

Prichádza zmena v podobne lacnejšieho svetla

Mestá a vývojári, ktorý pracujú na týchto zmenách, hľadajú spoľahlivý produkt, ktorý konkuruje svetelnému výkonu, trvanlivosti a spoľahlivosti tradičných svetelných zdrojov.
Všetko je navrhnuté tak, aby do seba zapadalo. Používajú kompaktné solárne panely, ktoré zhromažďujú dostatok slnečnej energie a dokážu poskytovať svetlo aj v tých najtemnejších dňoch.

„Ako konfigurujeme naše systémy, je rozhodujúcou súčasťou úspešného solárneho osvetlenia“ hovorí Hortsing.

Pri pohľade na 20 ročné údaje môžeme určiť, koľko získa každá sieť slnečnej energie a dokážeme nakonfigurovať systémy tak, aby boli čo nejefektívnejšie pri použití na danom mieste. Výrobcovia svetelného osvetlenia nám garantujú, že solárne riešenia ktoré dodávajú, budú fungovať tak ako majú aj nasledujúce roky.

Solárna energia ako riešenie parížskej dohody

V Novemberi 2017,  inštalovalo mesto San Jose v Kalifornii, štyri solárne lampy v miestnom parku. Cieľom mesta je dosiahnuť súlad s Parížskou dohodou, ktorá bola dôležitým krokom k zníženiu emisií skleníkových plynov.
Medzitým úradníci v spoločnosti Aurora použili riešenia solárneho osvetlenia na vyriešenie problému náročného prístupu k sieti. „Aurora s ňou bola ohromne spokojná,“
Hovorí Horst.

Mylné predstavy o solárnej energii

Povedala, že najväčšie mylné predstavy o slnečnom osvetlení sa týkajú dlhovekosti, spoľahlivosti a životnosti batérie. Ale nové inovácie vychádzajú z viac ako 20 rokov skúseností a ďalej sa rozširujú. Stačí sa pozrieť napríklad na projekt v Wray,  v Colorade. Pred viac ako 10 rokmi tam bolo umiestnených 71 Solových svetiel pozdĺž republikánskej riečnej cesty. Tento projekt vyžadoval schopnosť prežiť prudké zmeny v batérii, krupobitie, sneh a iné drsné podmienky.

„Naše energetické oddelenie bolo nadšené,“ hovorí James DePue, manažér mesta Wray. „Údržba bola za posledných 10 rokov minimálna. Kiež by sme to urobili skôr.“

„Či už sa snažíte osvetliť cestu, ulicu alebo parkovisko, solárna lampa by mala fungovať každú noc, rovnako ako tradičné svetlo. My sme to dokázali.“ povedal Hortsing

Solárne osvetlenie

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.