/Potrebuje solárne osvetlenie slnko? Alebo stačí len denné svetlo?
solarne_osvetlenie_nahlad

Potrebuje solárne osvetlenie slnko? Alebo stačí len denné svetlo?

Častá otázka zákazníkov je, či nestačí solárnemu svetlu len denné svetlo bez slnečných lúčov. Mnohí tento mýtus považujú za fakt. Aby sme vám priblížili citlivosť solárneho panela na slnečné žiarenie, vystavili sme jedno naše solárne svietidlo so senzorom EVO SMD podmienkam bežného každodenného života.

solarne-senzorove-osvetlenie

Solárne osvetlenie so senzorom rady EVO SMD, je reflektor s externým monokryštalickým solárnym panelom. Aby sme si vedeli priblížiť výkon nabíjania, na plusový vodič sme pripojili kliešťový multimeter, ktorý meria jednosmerný prúd smerujúci do batérie. Batéria má kapacitu 2200 mAh.

Test solárnej lampy 6:30 Ranné slnko vs. mraky

Nabíjací prúd na slnku o 6:30 dosiahol 220 mA. Pri tomto prúde by sa batéria mala do plna nabiť za 10 hodín.

osvetlenie so senzorom 220mA

Nabíjací prúd pri zamračenom počasí 6:30 dosiahol : 54 mA

nabíjané pri zamračenom počasí 54mA

Z testu nám vyplýva, že pri rannom nabíjaní nám mrak dokáže znižiť nabíjací prúd až 4 násobne, čo znamená, že pri zamračenom počasí sa osvetlenie prakticky nenabíja. Batéria sa iba trocha „udržuje“.

Test solárnej lampy 8:00 ranné slnko vs. polooblačno

Nabíjací prúd na slnku o 8:00 dosiahol 279 mA. Nabíjací prúd sa zvýšil pretože slnko je vyššie nad horizontom a svieti na solárny panel pod lepším uhlom.

Nabíjanie solárneho svetla 8:00 ráno

Nabíjací prúd pri polooblačnom počasí dosiahol : 175 mA

Primračené 8:00

Mierne mraky strednej oblačnosti ubrali nabíjací prúd 1,6 násobne. Nejde o žiadnu katastrofu, no hustejšie mraky v rannom teste 6:30 ubrali nabíjací prúd už 4 násobne.

Test solárnej lampy 10:00 Slnko vs. Daždivé počasie

Slnko stúplo, mení sa aj uhol slnečného žiarenia. Nabíjací prúd na slnku o 10:00 dosiahol 404 mA.

Nabíjanie na priamom slnku

Zamračené upršané počasie. Nabíjací prúd klesol na 76 mA.

Nabíjanie cez upršané počasie

Zamračené počasie prinieslo 5 násobné zhoršenie nabíjania. Vonku svetlo je, ale slnko nie je. Batéria sa takmer nenabíja.

Nepriateľ solárneho osvetlenia číslo 2: TIEŇ

Pri výbere správneho miesta pre solárnu lampu resp. solárny panel, musíme dbať aj na to, že už najmenší tieň dokáže negatívne ovplyvniť nabíjanie, prípadne ho znemožniť.

Pre porovnanie uvádzame nasledovnú trojicu fotografií, kde sme zámerne zatienili len malou časťou solárny panel.

Nabíjanie s tieňom

Výsledky sú viditeľné na multimetri. Nabíjací prúd bez tieňa pri rannom slnku bol 279 mA. Foto vpravo

S malou zatienenou časťou, čo môže mať v praxi na svedomí veľmi tenký konárik stromu, sa nabíjací prúd znížil o 15 %. Pri len mierne hrubšom konáriku sa výkon rapídne znižuje o 47 % na mizerných 149 mA. Z uvedeného vyplýva, že stačí menšia nepozornosť pri inštalácií a výkonnosť zariadenia znížite hravo na polovicu aj pri slnečnom počasí. A to sme ešte netestovali vplyv viacerých menších tieňov na solárnom paneli..

Čo najviac nabije vaše solárne osvetlenie?

  1. Slnečné počasie na poludnie  – 100 %
  2. Slnečné počasie ráno o 8:00  – 69 %
  3. Slnečné počasie ráno o 6:30 – 54 %
  4. Polooblačno o 8:00 – 43 %
  5. Slnečné počasie ráno o 8:00 s malým kúskom tieňa – 36 %
  6. Zamračené počasie na poludnie – 18 %
  7. Zamračené počasie ráno o 6:30 – 13 %

Bude solárna lampa teda svietiť?

Toto osvetlenie, tak ako väčšina iných, má monokryštalický solárny modul. V budúcnosti určite pripravíme test na osvetlenia s amorfným solárnym panelom, ktorý dokáže zachytiť viac slnečných lúčov aj pri zhoršených podmienkach, no so zamračeným a upršaným počasím si taktiež neporadí.

Z vyššie uvedeného rebríčka vyplýva, že nabíjanie vášho solárneho zariadenia je úmerné intenzite a uhlu slnečného žiarenia. Situácie v rebríčku v bodoch 5 až 7 len veľmi ťažko dokážu nabiť solárne zariadenie tak, aby sa zaručila sľubovaná prevádzka. Preto je potrebné pri výbere miesta pre solárnu lampy do záhrady, dbať na dostatok slnečného žiarenia bez prekážok.

Zdroj: ecoprodukt.sk

Pôsobí vo firme Ecoprodukt už niekoľko rokov na technickom aj reklamačnom oddelení. Zaoberá sa poradenstvom aj testovaním solárnych osvetlení, powerbánk, solárnych fontán a podobne.