/Tesla: Solárna strecha realitou (+ video)

Tesla: Solárna strecha realitou (+ video)

Počas uplynulého víkendu predstavil šéf spoločnosti Tesla novinku v ponuke, a to revolučný solárny strešný systém. Ako už Elon Musk v júli upozorňoval na svojich stránkach, nový strešný systéme prinesie revolúciu v používaní solárnych panelov.

Tento solárny systém je určený pre vlastníkov domov, ktorí mali výhrady k vysokým nákladom na doterajšie riešenie pre fotovoltaické panely. Bola potrebná inštalácia kompletnej pôvodnej strešnej krytiny na domy, ktorá sa následne prekryla konštrukciou so solárnymi panelmi, čo neúmerne predražovalo využívanie solárnej energie.

Tesla zároveň prišla s riešením, ktoré mení náš pohľad na solárne panely, keďže sa nejedná o veľké panely priemyselného vzhľadu, ale o solárne šindle. Jedná sa o štyri dizajny – Toskánsky, Bridlicový, Textúrovaný a Hladký sklenený šindeľ. Solárne panely – šindle sú zároveň tvorené tak, aby pri väčšom uhle pohľadu z ulice nebolo vidieť solárny panel, čim sa priblížia dizajnom bežným strechám.

 

styly

„Cieľom bolo vytvorenie strešnej krytiny, ktorá bude vyzerať lepšie ako bežná strecha, bude generovať elektrickú energiu, bude trvácnejšia, s lepšími izolačnými vlastnosťami a cena bude rovnaká alebo nižšia, ako súčasné strešné systémy“ uviedol Musk. „Prečo by ste si mali vybrať niečo iné?“

pohlady

Aktuálna verzia solárnej strechy má účinnosť 98% bežných solárnych panelov, čiže oproti nim stráca 2%, ale v spolupráci so spoločnosťou 3M už sa pracuje na novej povrchovej úprave, ktorá by umožnila vyrovnať účinnosť, resp. vyvíja sa taký povrch, ktorý by účinnosť ešte zvýšil.

Štandardné strešné systémy však svojim majiteľom neprinášajú po inštalácii žiadny finančný prínos, okrem zvýšenia hodnoty domu. Solárny strešný systém však dokáže zabezpečiť elektrickú energiu pre potreby domu, a v spojení s novou batériovou jednotkou SolarWall 2.0 môže mať k dispozícii dostatok elektrickej energie vtedy, keď ju majitelia budú potrebovať.

zlozenie

Elon Musk sa k tomu, prečo Tesla rozširuje svoje pôsobenie, vyjadril „Tesla nie je len automobilová spoločnosť. Skutočným cieľom Tesly je inovovať budúcnosť energie. Autá sú len časťou tohto riešenia“.

Inštalácie nového solárneho strešného systému plánuje začať Tesla od leta budúceho roka. Na začiatok vyberú jeden alebo dva dizajny zo štyroch predstavených, neskôr sa plánuje výroba neustále rozširovať. Keďže šindle sú vyrábané z kremičitého skla, ich životnosť prevyšuje tri až štyrikrát životnosť asfaltových strešných krytín. Ako sa Musk vyjadril „môžu vydržať dlhšie, ako zvyšok domu“.

Kompletné video z predstavenia solárnej strechy a Powerwall 2.0

Zdroj: Tesla

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.